Speculaasbrokken van De Roset opnieuw in top 3 van Nederland

Castricum – Voor het tweede jaar op rij zijn de speculaasbrokken van patisserie De Roset geëindigd bij de beste drie van Nederland in de jaarlijkse wedstrijd van het patisseriecollege. Een prachtige waardering voor het bedrijf, dat hiermee bevestigd ziet dat de in 2021 vernieuwde receptuur een schot in de roos is geweest.

Voordat De Roset in 2021 de speculaasbrokken inleverde voor de wedstrijd, kozen de banketbakkers van het bedrijf ervoor om de samenstelling van het product enigszins te wijzigen. Paul Knebel: ,,We hebben toen met name wat aanpassingen gedaan aan de suikers en de kruiden die in het deeg gaan. Onze kruidenmix is anders dan die van anderen, dat is een bewuste keuze. Wij willen niet dat onze speculaasbrokken dezelfde smaak hebben als de industrieel gemaakte producten. Als iedereen dezelfde kruiden zou gebruiken, zou dat ook veel meer dezelfde smaak opleveren.’’ Het Patisseriecollege is een overkoepelend orgaan van ambachtelijke banketbakkers die elkaar helpen om de producten zo goed mogelijk te maken, maar er wel allemaal hun eigen unieke draai aan geven. Knebel: ,,Het recept voor onze speculaasbrokken bestaat uit wel twintig verschillende componenten. Alles moet in de juiste verhouding zijn. Er gaan bijvoorbeeld ook koekkruimels in het deeg, die moeten ook van goede kwaliteit zijn. Daar hebben we vorig jaar ook iets aan gesleuteld.’’

Recepten nauwelijks gewijzigd

Zelf is Paul Knebel al in 1974 bij De Roset begonnen. Hij wist op enkele producten in de winkel en zegt: ,,Veel van onze producten maken we nog steeds volgens hetzelfde recept als toen. Dat geldt voor onze kaashapjes, voor het gehakt in onze saucijzenbroodjes, voor de vulling in de chipolatataart, enzovoort. We kopen ook niets in, alles maken we zelf. Daardoor kunnen we de kwaliteit goed in de gaten blijven houden.’’ Waar is hij zelf het meest trots op? Na enig nadenken: ,,Eigenlijk op de hele winkel, hoe alles eruit ziet. Ons gebak, maar ook onze koekjes. We hebben een gigantisch assortiment koekjes. Het leuke van dit vak is ook dat het assortiment steeds wisselt. De komende weken worden erg druk, niet alleen vanwege het lekkers voor Sinterklaas, maar ook vanwege het WK voetbal, met onze oranje tompoezen. Direct daarna gaan we de kersttijd tegemoet, met de kerststollen en kerstkransjes.’’ Een team van tien banketbakkers zorgt ervoor dat al die overheerlijke producten in de komende tijd weer ruimschoots voorradig zullen zijn.