Speciale kruiswegvieringen in Akersloot en Uitgeest

Akersloot/Uitgeest – De vastentijd is de voorbereiding voor het Paasfeest. In de laatste week van de vasten wordt op Goede Vrijdag altijd een kruiswegviering gehouden. In een kruiswegviering loopt u als het ware mee met de kruisweg, zoals Jezus die zelf is gegaan. Dit jaar is van deze kruisweg een heel bijzondere viering gemaakt.

De kruiswegstaties worden voor in de kerk op een scherm geprojecteerd. De meditaties bij de veertien staties worden afgewisseld met hiervoor uitgezochte gezangen door een projectkoor van circa dertig zangers. De kruiswegafbeeldingen die getoond worden zijn indrukwekkend. Ze zijn van de kruiswegstaties in Lourdes. Deze staties zijn van de hand van de bekende beeldhouwer Raffi. Ze zijn daar geplaatst in 1912. De gietijzeren beelden hiervan zijn twee meter hoog!

De muziek die wordt gezongen is afkomstig uit de Matthäus Passion van Bach, het requiem van Faure en gezangen van G.B. Martini, K. Jenkins, J. Krom en Th. Dubois, aangevuld met enkele bekende originele gregoriaanse gezangen. De viering begint met ‘In Monte Oliveti’ (in de hof van olijven) van G.B. Martini en eindigt met het bekende Greoriaanse gezang ‘In Paradisum’ (de engelen begeleiden u naar het paradijs).

Het koor bestaat uit zangers van St.-Caecilia (Akersloot) en Laus Deo (Uitgeest), aangevuld met een aantal gastzangers. De leiding is in handen van Cora de Lange, de orgelbegeleidingen zijn van Ria Pijlman. Deze kruiswegvieringen wordt twee keer gehouden en wel op vrijdag 31 maart om 15.00 uur in de kerk van Maria geboorte aan de Langebuurt in Uitgeest en op vrijdag 7 april (Goede Vrijdag) in de Jacobuskerk (foto) aan de Julianaweg in Akersloot. (Foto: aangeleverd)