Spannende strijd tijdens halve marathon van Egmond

Castricum – Afgelopen zondag vond de 46e editie van de halve marathon van Egmond plaats. Aan het loopevenement deden zo’n 15.000 deelnemers, waaronder 65 atleten, mee. Helaas had een aantal internationale lopers op het laatste moment afgezegd. Zo ontbraken de Afrikaanse deelnemers deze keer. Dit maakte het evenement er niet minder spannend om. Tijdens de zeven kilometer over het strand kregen de deelnemers te maken met een straffe tegenwind.

Door Henk de Reus

De eerste dames arriveerden rond 12.40 uur bij de strandopgang in Castricum. Favoriete Nienke Brinkman moest hier Andrea Deelstra en Anne Luijten nog voor zich laten, maar tijdens de tweede helft van het parcours zette zij er flink de pas in en liep ze uit op de concurrentie. Uiteindelijk werd ze eerste en zij is hiermee de eerste Nederlandse winnares sinds 1999. Bij de heren zegevierde de Belg Soufiane Bouchiki in een tijd van 1.07.33.

Een grote groep dames, onder wie de latere winnares Nienke Brinkman (derde van rechts) volgt de twee koplopers op 100 meter afstand. (Foto: Henk de Reus)

Vele honderden toeschouwers zijn bij de strandopgang in Castricum samengekomen om de deelnemers aan te moedigen. George Poel uit Heemskerk wacht op de doorkomst van zijn zoon en dochter. Onderwijl rennen de twee koplopers bij de dames net voorbij. Zij worden op zo’n honderd meter gevolgd door een grotere groep waaronder zich Nienke Brinkman bevindt. George ziet ineens zijn dochter Mariska voorbij lopen en moedigt haar luidkeels aan.

Spandoek

Iets verderop staat Martin Steensma. Hij komt uit Hoorn en houdt een groot wit spandoek vast met de tekst ‘Hup Liz hup!’, bedoeld als aanmoediging voor zijn vriendin Lizette Roos. Zij doet voor het eerst mee. Martin heeft geen idee of ze nog voorbij komt want de app van De Champion, waarop te zien is waar iedereen zich bevindt, werkt niet. Hij houdt de moed er in.

Martin wacht op de doorkomst van zijn vriendin Lizette Roos. (Foto: Henk de Reus)

Even later blijkt dat het evenement niet alleen buitenlandse deelnemers maar ook dito toeschouwers trekt. Een vader, zijn twee zoons en dochter staan samen met hun hond te wachten op moeder Sara die nog voorbij moet komen. Het gezin woont in België en is speciaal voor de halve marathon een weekend overgekomen. Drie jaar terug deed Sara ook al mee en ze vond het toen helemaal te gek.

Het gezin uit België wacht op de doorkomst van moeder Sara. (Foto: Henk de Reus)

Het kleurrijke lint dat zich al die tijd over het strand verspreidt wordt dunner naarmate de middag vordert. Tegen 15.30 uur keren de meeste toeschouwers weer huiswaarts.