Songfestival voor kinderen: ,,Creativiteit belangrijker dan ervaring’’

Kinderen in de basisschoolleeftijd die dol zijn op muziek kunnen zich de komende week uitleven op het maken van een leuk filmpje. Ze mogen zingen, een instrument bespelen, dansen op de klanken van hun favoriete artiest of muziek maken met wat ze maar ter beschikking hebben, van pollepel tot pannendeksel. ,,Als het maar iets met muziek te maken heeft’’, zeggen organisatoren Sanne Mallant en Hubert-Jan Horrocks. Beiden zijn ze als docent verbonden aan Toonbeeld Geesterhage. Omdat de jaarlijkse open dag voor de jeugd geen doorgang kon vinden, bedachten ze het Toonbeeld Songfestival als alternatief. Video’s moeten uiterlijk 28 mei bij ze binnen zijn om mee te kunnen dingen naar de hoofdprijs.

Door Raimond Bos

Organisaties die zich bezighouden met kunst en cultuur hebben het momenteel zwaar. Door de verplichte sluiting zijn optredens niet mogelijk, gaan lessen niet door en kunnen evenementen niet plaatsvinden. Voor Toonbeeld Geesterhage betekende het een omschakeling naar online muziekonderwijs en dat loopt eigenlijk best goed. Voor de lessen die één op één gegeven worden, kunnen prima op afstand plaatsvinden en de reacties van zowel de deelnemende kinderen als hun ouders zijn erg positief. Maar het gebruikelijke natuurlijk verloop van het leerlingenbestand wordt gewoonlijk elk jaar gecompenseerd door de natuurlijke aanwas vanuit de open dag. Die optie was er dit keer niet, dus moest er iets anders bedacht worden. Een brainstormsessie, enkele weken geleden, bracht het idee voor een online songfestival op tafel.

Muzikale ervaring niet vereist

Sanne Mallant, als docent zang en musical aan Toonbeeld Geesterhage verbonden, vertelt: ,,We zochten naar een manier om meer aandacht te vestigen op kunst en cultuur in het algemeen en op Toonbeeld in het bijzonder. Zo kwamen we op het idee van dit songfestival. Maar omdat het nadrukkelijk ook de bedoeling is om kinderen te laten deelnemen die nog geen enkele ervaring hebben met een muziekinstrument, gaat het er bij ons niet om wie de beste is. Het gaat om degene die op ons de meeste indruk maakt in muzikaal opzicht. Degene die in onze ogen de meest creatieve en muzikale prestatie levert, al is dat op potten en pannen of door het spelen van luchtgitaar, die wint.’’

Zelf weet ze als geen ander hoe het is om deel te nemen aan een wedstrijd, want in 2016 stond ze op het podium van The Voice of Holland, waar ze het schopte tot de knock-out-ronde.

Hubert-Jan componeerde voor Nederlandse voorronde

Is Sanne zelf ook een fan van het Eurovisie Songfestival? ,,Fan is een groot woord, maar ik zat vroeger wel met een puntenlijstje op schoot te kijken. De laatste jaren vind ik de Nederlandse inzendingen voor het Songfestival een stuk verbeterd. Het is nu veel meer hedendaags.’’ Piano- en keyboarddocent Hubert-Jan Horrocks heeft ooit zelf als componist aan de Nederlandse voorronde van het Songfestival deelgenomen. ,,Dat was in 2003 met het liedje Together Forever’, gezongen  door Astrit. En met Duncan Laurence, de zanger die voor Nederland het Eurovisie Songfestival in 2019 won, heb ik als toetsenist een tournee gemaakt, samen met zanger Sjors van der Panne, van hem ben ik de vaste begeleider.’’ Kortom, deze vakdocenten van Toonbeeld Geesterhage weten wel van wanten, als het om wedstrijden op het muzikale vlak gaat.

Altijd prijs

Deelname aan het Toonbeeld Songfestival levert altijd iets op, want elke deelnemer krijgt sowieso een gratis les op een instrument naar keuze of een proefles voor een andere kunstzinnige bezigheid, zoals theater, musical of striptekenen. De uiteindelijke winnaar krijgt een complete cursus naar keuze cadeau of mag een half jaar lessen volgen op een instrument naar keuze. Deze winnaar zal door de betrokken vakdocenten en burgemeester Toon Mans gezamenlijk worden bepaald. De burgemeester zal vervolgens de winnaar officieel bekendmaken. Kinderen die willen deelnemen aan het Toonbeeld Songfestival kunnen hun muziekfilmpje van maximaal drie minuten insturen, de instructies en spelregels zijn op www.toonbeeld.tv/songfestival te vinden. (Foto: Jonas Mohamadi via Pexels)