Sociale onderneming De Oude Keuken grijpt mis bij coronasteun

De Oude Keuken krijgt, in tegenstelling tot andere horecabedrijven, geen financiële steun van het kabinet. ,,We zijn een horecaonderneming waarin werknemers begeleid worden dus we leveren ook zorg. Daardoor staan we niet onder de juiste code ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

Door Ans Pelzer

De Oude Keuken, op het landgoed Duin en Bosch (terrein van GGZ-Instelling Parnassia), is een sociale onderneming die grote bekendheid geniet in Castricum. ‘De Keuken’ is bekend vanwege het lekkere eten, de muziekoptredens, het gezellige terras en vooral ook vanwege de hartelijke bediening. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werkervaring op doen. Soms zijn de bijzondere werknemers afkomstig uit de psychiatrie maar ze komen ook vanuit allerlei andere richtingen.

Zorg én horeca

Directeur Brigitte van Campen: ,,We hebben alle Tweede Kamerfracties erop gewezen dat wij een sociale onderneming zijn waarbij het maken van maatschappelijke winst voorop staat. Tevens halen we 85 procent van onze omzet uit de horeca. Net als veel andere sociale ondernemingen worden we getroffen door de sluiting van de horeca. In tegenstelling tot ‘gewone’ horecabedrijven komen wij niet in aanmerking voor de extra ondersteuning die horecabedrijven ontvangen. Dat alleen omdat de stichting bij de Kamer van Koophandel te boek staat als: ‘ideële organisatie’ en er geen ‘horeca’ in de kopregel staat. Dat is het complexe van sociaal ondernemen. We zijn een horecaonderneming waarin werknemers begeleid worden, dus we leveren ook zorg.”

Aandacht in Den Haag

Op de noodkreet van De Oude Keuken reageerde Gijs van Dijk (PvdA). Hij kwam vrijdag naar Bakkum om het verhaal van De Oude Keuken te horen.
Brigitte vertelt over het ontstaan van de stichting in 2009. Eerst gevestigd in ‘Het Theehuis’ en nu in een van de oude keukengebouwen van de voorheen psychiatrische inrichting. We praten onder het glazen dak, de voormalige ‘afzuigkap’ van de Oude Keuken. ,,Er zijn nu nog zo’n 350 patiënten op het terrein en we werken aan de rand van een nieuwe buitenwijk.”

‘Fout in de regeling’

Gijs van Dijk: ,,De Oude Keuken wordt getroffen door een fout in de regeling. Juist sociale ondernemers hebben de toekomst. Eigenlijk zouden alle ondernemingen sociale ondernemingen moeten zijn. Ik zal hier in Den Haag zeker aandacht voor vragen en kom erop terug.”

‘Voortbestaan in gevaar’

Brigitte: ,,We hebben jaren nodig om de inkomensval door de coronacrisis te boven te komen. Het jaar 2020 is met een groot negatief resultaat afgesloten. Het voortbestaan van De Oude Keuken komt nu in gevaar. De gemeente en Parnassia hebben wel coulance betracht door te helpen met de huur en er werd door stichting DOEN een elektrische bakfiets geschonken. Ook zijn we geholpen met het bouwen van een webshop. Door een zo’n rottig regeltje in de coronasteun grijpen we nu naast de subsidie. We gaan uitbreiden met het restaurant van Huis van Hilde. Er werken bij De Oude Keuken ongeveer vijftig mensen. We hebben nu een take-away en bezorgen ook aan huis. Daarmee hopen we het verlies te beperken.”