Snelvaren of waterskiën op het meer

Vanaf mei kan worden snelgevaren in het snelvaargebied De Deilings op het Alkmaardermeer. Vele watersporters maken hier jaarlijks gebruik van. Om dit gebruik veilig te houden wordt er ook dit jaar weer regelmatig gecontroleerd op het juiste gebruik van het gebied en het bezit van geldige ontheffingen.

Op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer geldt een maximale vaarsnelheid van 16 kilometer per uur. Voor het snelvaargebied De Deilings, is echter een uitzondering gemaakt op deze beperking van de vaarsnelheid. Hier kan de watersporter mits voorzien van een ontheffing tussen 1 mei tot en met 31 oktober snelvaren en waterskiën. De soorten ontheffingen en de aanvraagformulieren hiervoor staan op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl. Voor de periode 2016-2020 is een nieuw beleid gemaakt. Hierin staan de voorwaarden genoemd waaraan de aanvraag van een snelvaarontheffing aan moet voldoen. Ook kan hier worden gelezen hoe de handhaving plaatsvindt en waar klachten gemeld kunnen worden.

 

Om de veiligheid te bevorderen houden toezichthouders regelmatig en op verschillende momenten toezicht op het meer. Net als voorgaande jaren wordt dit seizoen ook doordeweeks weer regelmatig gecontroleerd. Het snelvaargebied is met gele boeien als een bijzonder vaarwater gemarkeerd. Dit betekent dat alleen vaartuigen met een ontheffing hier mogen varen. In het Binnenvaartpolitiereglement staat het gebied omschreven als bestemmingswater. Om op doordeweekse dagen tussen 8.00 uur en zonsondergang in het gebied te mogen varen kan een beperkte ontheffing aangevraagd worden. Deze ontheffing bestaat uit twee delen. Deel A kan kosteloos aangevraagd worden via een speciaal aanvraagformulier. Deel B kan gekocht worden via de kaartautomaat op recreatieterrein De Woudhaven. Deel A en B vormen gezamenlijk de geldige ontheffing voor de duur die op deel B staat aangegeven. Een volledige ontheffing is om de hele week tussen 8.00 uur en zonondergang te varen.

Ook dit jaar zijn er weer 85 volledige ontheffingen afgegeven. Voor diegene die op de wachtlijst komen te staan voor een volledige ontheffing is het wel mogelijk toestemming aan te vragen om in overleg met ervaren leden van de Waterskiclub Akersloot te snelvaren in de weekenden. De waterskiclub vaart met geschikt weer op zaterdag en zondag tussen 11.30 en 16.00 uur onder een zogenaamde vlaggendienstregeling.

Op het gehele Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn jetski’s, waterjetpacks, hydro jetpacks, flyboards, waterscooters, jetboards, propellorboten, hovercrafts en watervliegtuigen verboden. Dit geldt ook voor het snelvaargebied.