Slootjesdag: zoek mee naar de geel-gerande watertor

Bakkum – Ontdek de wondere wereld in, op en rond het water van één van de prachtigste sloten die Kennemerland rijk is: die van het Zeerijdtsdijkje achter restaurant Het Ruiterhuys. IVN Midden-Kennemerland en de gemeente Castricum vieren Slootjesdag dit jaar op zaterdag 11 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Kom je ook de sloot bewonderen en zoeken naar de rover der rovers: de geel-gerande watertor?

Een sloot is een klein ecosysteem. Dat systeem kan gemakkelijk worden verstoord. Daarom is goed waterbeheer van levensbelang. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid water als voor de waterkwaliteit. Dankzij de inspanningen van gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders wordt het oppervlaktewater beter beheerd en dat is te merken. Sloten en plassen zitten vol leven, zo ook de sloten van Zeerijdtsdijkje in Bakkum. Waterschorpioenen, keizerslibellen, kokerjuffers, staafwantsen en groene kikkers: het wemelt er van het leven. Gele lissen, egelskop en waterweegbree staan te shinen in het water naast een kruidenrijk weiland vol boterbloem, zuring, rolklaver, ogentroost en rietorchis. Al dat prachtigs is best een feestje waard!

Meld je jouw gezin/groepje kinderen aan voor een tijdslot? Per groepje is een teil, zoekkaart en schepnet beschikbaar. Meer kinderen? Er zijn wat extra netten, maar als je er eentje thuis hebt, neem die vooral mee! Laarzen, een setje droge kleren en zonnebrand zijn ook warm aanbevolen. Meld je snel aan via www.ivn.nl/afdeling/midden-kennemerland. Vol is vol! (Foto’s: IVN Midden-Kennemerland)