Slootjesdag in Bakkum op zaterdag 12 juni

Bakkum – Op zaterdag 12 juni houden IVN Midden-Kennemerland en de gemeente Castricum de jaarlijkse slootjesdag in Bakkum. Deelnemers dienen zich eerst aan te melden voor een tijdsslot van een uur. In dat uur kunnen ze op zoek gaan naar het leven in en rond de sloot naast het Zeerijdtsdijkje.

Een sloot is een klein ecosysteem. Dat systeem kan gemakkelijk worden verstoord. Daarom is goed waterbeheer van levensbelang. Dankzij de inspanningen van gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders wordt het oppervlaktewater beter beheerd en dat is te merken. Sloten en plassen zitten vol leven, zo ook de sloot naast Zeerijdtsdijkje in Bakkum, één van de prachtigste sloten die Kennemerland rijk is. Waterschorpioenen, keizerslibellen, kokerjuffers, staafwantsen en groene kikkers: het wemelt er van het leven. Gele lissen, egelskop en waterweegbree staan te shinen in het water naast een kruidenrijk weiland vol boterbloem, zuring, rolklaver, ogentroost en rietorchis. En al dat prachtigs is best een feestje waard!

Aanmelden

Op de website www.ivn.nl/mkl kunnen volwassen begeleiders hun gezin/groepje aanmelden. Snel aanmelden is aanbevolen, want het aantal plaatsen is beperkt. Per gezin/groepje zijn een teil, zoekkaart en schepnet beschikbaar. Meer kinderen? Er zijn wat extra netten, maar als je er eentje thuis hebt, neem die vooral mee! Laarzen, een setje droge kleren en zonnebrand zijn ook warm aanbevolen. (Foto’s: IVN Midden-Kennemerland)