Slootjesdag bij het Zeerijdtsdijkje in Bakkum

Bakkum – De slootjesdag van IVN komt er weer aan! In samenwerking met de gemeente Castricum organiseert IVN Midden-Kennemerland deze traditionele dag op zondag 11 juni. Zoek mee naar de geelgerande watertor! Ontdek de wondere wereld in, op en rond het water van één van de prachtigste sloten die Kennemerland rijk is: die van het Zeerijdtsdijkje achter restaurant Het Ruiterhuys.

Een sloot is een klein ecosysteem. Dat systeem kan gemakkelijk worden verstoord. Daarom is goed waterbeheer van levensbelang. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid water als voor de waterkwaliteit. Dankzij de inspanningen van gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders wordt het oppervlaktewater beter beheerd en dat is te merken. Sloten en plassen zitten vol leven, zo ook de sloot bij het Zeerijdtsdijkje in Bakkum. Waterschorpioenen, keizerslibellen, kokerjuffers, staafwantsen en groene kikkers: het wemelt er van het leven. Gele lissen, egelskop en waterweegbree staan te shinen in het water naast een kruidenrijk weiland vol boterbloem, zuring, rolklaver, ogentroost en rietorchis. En al dat prachtigs is best een feestje waard!

De geelgerande watertor is met een lichaamslengte tot 3,5 centimeter één van de grootste keversoorten in ons land. (Foto: IVN)

Kom je zondag van 10.00 tot 16.00 uur de sloot bewonderen en zoeken naar de rover der rovers: de geelgerande watertor? Meld jouw gezin of groepje kinderen aan voor een tijdslot! Per groepje is een teil, zoekkaart en schepnet beschikbaar. Meer kinderen? Er zijn wat extra netten, maar als je er eentje thuis hebt, neem die vooral mee! Laarzen, een setje droge kleren en zonnebrand zijn ook warm aanbevolen. Aanmelden gaat via www.ivn.nl/mkl en het aantal plaatsen is beperkt.