Slimme truc van Riet leidt tot briljanten huwelijk

Castricum – Het was niet meteen ‘aan’ toen Riet en Kees Bijman elkaar 69 jaar geleden voor het eerst ontmoetten. Sterker nog, Kees had eigenlijk een oogje op een ander. Riet haalde een slimme truc uit om Kees alsnog voor zich te winnen. En met succes want het stel vierde afgelopen zondag hun 65 jarig huwelijk.

Door Henk de Reus

Kees (87) zag op 20 augustus 1935 het levenslicht in de gemeente Bergen. Riet (86) maakte op 31 mei 1936 in Egmond kennis met de wereld. Beiden zijn ze de oudste in een groot gezin. De ouders van Kees kregen elf kinderen en die van Riet veertien. De vader van Kees was veehouder. Riets vader was bollenkweker. Het stel zag elkaar voor het eerst tijdens een dansavond in Egmond. Kees: ,,Ik zou met een stel vrienden op de fiets naar Alkmaar gaan. Onderweg plensde het zo hard dat we besloten om in Egmond af te haken. We wisten dat daar een dansschool was. Binnen maakte ik kennis met Riet. We konden lekker met elkaar dansen.’’ Riet: ,,Dat zegt hij nu wel, maar ik zag ook wel dat hij een oogje op mijn vriendin Gré had.’’

Truc

We spraken met elkaar af om een volgende keer samen naar de dancing in Alkmaar te gaan, waar Kees ook meestal naartoe ging. Mijn ouders zagen dat niet zitten, dus ik liet Kees weten dat ik niet kwam. Mijn vriendin zou aanvankelijk wél heen gaan. Later draaiden mijn ouders bij en mocht ik toch. Eenmaal aangekomen keek Kees niet eens verrast. Het eerste wat hij vroeg toen hij bij onze tafel stond was ‘Waar is Gré?’ Nou die was er dus niet. Had ik daarvoor al die moeite gedaan om te komen? Ik was zo gebelgd over zijn reactie dat ik het voor gezien hield. Ik trok midden op de dansvloer demonstratief mijn jas aan en was benieuwd hoe hij hierop zou reageren. Als een haas rende hij achter mij aan. Vlak bij de uitgang vroeg hij mij of ik toch niet wilde blijven om een paar rondjes met hem te dansen. Hier heb ik ‘ja’ op gezegd. Vanaf die avond was de verkering aan.’’

Kees en Riet op hun trouwdag (9 oktober 1957). (Foto: aangeleverd)

Kerkganger

De ouders van Riet moesten wel even aan Kees wennen. Riet: ,,Ik weet nog dat mijn vader tegen m’n moeder zei ‘Wat moet ze met dat melkmuiltje?’, hierbij verwijzend naar het beroep van Kees die melkcontroleur was.’’ Kees deed erg z’n best om zijn liefje te behouden. Hoewel ze beiden uit een katholiek gezin kwamen was Kees een mindere kerkganger dan Riet. Eén keer in de week naar de kerk vond hij wel genoeg. Echter, als Riet tijdens de vastenperiode de lijdenmeditaties bijwoonde ging Kees alle zes avonden steevast met haar mee, al was het alleen maar om haar te zien. Voor Riet was hij bereid om van zijn geloof af te vallen, of beter gezegd, zijn geloof een boost te geven.

Voorlichting

Na vier jaar moest het stel trouwen, maar niet omdat Riet in verwachting was. Kees solliciteerde op een baan en kon deze alleen krijgen als hij in de bedrijfswoning wilde wonen. Samenwonen was in die tijd not done, dus trouwen was de enige optie om de baan te krijgen. Op 9 oktober 1957 vond het wettelijk en kerkelijk huwelijk plaats. Voor dit laatste moesten ze vooraf nog wel langs meneer pastoor om goed voorbereid te zijn op het huwelijk. Dat ging zo in die tijd. Bekend was dat je dan een soort ‘seksuele voorlichting’ kreeg. Riet: ,,De dingen werden niet met man en paard genoemd, maar de pastoor zei wel dat de liefdesdaad voor de voortplanting was bedoeld en dat we niet elke dag de liefde mochten bedrijven.’’

Kees en Riet kregen vijf kinderen, twee meisjes en drie jongens. Inmiddels is de familie verrijkt met elf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Na acht jaar verruilde Kees het beroep van melkcontroleur voor een kantoorbaan bij een verzekeringsmaatschappij. Acht jaar geleden verhuisde het echtpaar naar hun huidige woning aan De Santmark.

Gezondheid

Kees maakte vele jaren deel uit van het jeugdbestuur van voetbalvereniging Vitesse. Ook deed hij vrijwilligerswerk bij de kerk en zat hij in het bestuur van een postzegelvereniging. Kees is nog herstellende van corona waarvoor hij ook in het ziekenhuis heeft gelegen.

De gezondheid van Riet is nog prima. Ze leest en puzzelt graag en is lid van een bridgeclub. Regelmatig speelt ze een potje Rummikub met dochter Joke.

Afgelopen zondagmiddag werd het briljanten huwelijksfeest in Johanna’s Hof gevierd, samen met de kinderen (achter)kleinkinderen, broers en zussen.