Slimme remises leiden tot winst bij schaakvereniging Vredeburg

Castricum – Op vrijdag 24 november speelden de viertallen van schaakvereniging Vredeburg 3 en 4 een bondswedstrijd tegen ZSC Het Witte Paard 4 en 6. De overige schakers speelden ronde negen van de interne competitie. Al met al werd aan maar liefst 21 tafels geschaakt!

Vredeburg 3 komt uit in de vierde klasse D en had dit seizoen nog niet gewonnen. Bert van Diermen gaf het goede voorbeeld door met een mooie aanval het eerste punt te scoren. Adri Beentjes kreeg na een mislukte opening een vreselijke aanval te verduren, maar slaagde er – met de koning bijna midden op het bord – knap in om toch overeind te blijven: remise. Pieter Klein had goed gezien dat zijn teamgenoot Gijs Pouw er goed voor stond en bood zijn opponent in een evenwichtige, maar nog niet uitgemolken stelling remise aan. Het aanbod werd geaccepteerd.

En inderdaad … ook Gijs Pouw wist enige tijd later het halfje veilig te stellen en zo leidden de slimme remises tot een eindstand van 2,5-1,5 in het voordeel van Vredeburg 3. Heel anders verging het Vredeburg 4. Marcel Wester, Jan Brantjes, Jeroen van Vliet en Paul de Ruijter troffen in ZSC Het Witte Paard 6, het talententeam van de Zaanse club. De jeugdige tegenstanders, stuk voor stuk goed thuis in de openingstheorie, lieten met fris en fruitig spel geen enkele kans aan de mannen van Vredeburg 4: 0-4. Vredeburg 4 staat na deze afgetekende nederlaag nog strakker onderaan in de vierde klasse F.

Interne competitie

In de interne competitie werd een spectaculair duel gespeeld door Dean Piepers en Jaap-Jan Min. Met tegengestelde rokades viel Piepers scherp aan op de koningsvleugel. Min posteerde een aanvallende dame en loper op de damesvleugel. Het was hard-tegen-hard. Uiteindelijk trok Piepers aan het langste eind doordat de zwarte koning van Min na een fraai loperoffer onvoldoende bescherming had. Koploper Luc Janssen won iets te gemakkelijk van Hidde Ebels die va banque ten aanval trok, maar daarbij een gemene paardzet van Janssen over het hoofd had gezien. Runner up Barry Blekemolen won met zwart van Samer Alrayes en bleef zodoende goed in het spoor van Janssen. Hier was het Alrayes die aanvallend te veel hooi op de vork nam. Zijn torenoffer pakte niet goed uit.

Bas van Vliet boekte een fraaie zege op Marc Voorwalt. Hij wist winnend een pion naar de overzijde te krijgen. Bob Stolp toonde zijn kracht door Cédric Lagarrigue positioneel terzijde te schuiven. Harold Ebels had aardig spel tegen Bert Hollander. Maar alles werd anders toen Ebels met een onverantwoorde pionzet de deur open zette voor een dodelijke tegenaanval. In no-time won de sterke Peter Zeeman van Jan de Graaf die zich liet verschalken door een fraaie Röntgen-aanval op dame en koning. Komende vrijdag ontvangt Vredeburg 1 de buren van Oppositie 1 (Heiloo) voor een beladen bondsduel. Ook reist een team van Vredeburg dan af naar Aartswoud voor een bekerduel.