Sjors van der Panne en meer op het Castricum UIT Festival

Foto boven:
Zanger Sjors van der Panne geeft een voorproefje van zijn nieuwe concert. (Foto: aangeleverd)

Castricum – Beleef zaterdag 17 juni het veelzijdige culturele aanbod tijdens het tweede Castricum UIT Festival. Dit jaar veel grootser van opzet. Met meer optredens én (nieuw) een grote art & craft-markt. Het Castricum UIT Festival belooft een enorme happening te worden waar podiumkunst en beeldende kunst hand in hand gaan. De hele dag van 10.30 tot 18.00 uur bruisen cultureel centrum Geesterhage en winkelcentrum Geesterduin van de activiteiten, met meer dan vijftig cultuurmakers op vier podia en meer dan 35 kramen op de UIT Markt, waar heel wat moois te zien en te koop is.

Dat Castricum op het gebied van kunst en cultuur heel wat te bieden heeft, is bij menigeen al bekend. Hoe veelzijdig het aanbod is, kan iedereen tijdens het Castricum UIT Festival zelf komen aanschouwen. Van dansgroep tot seniorenkoor, van poëzievoordracht tot schilderworkshop; iedereen vindt op 17 juni wel iets van zijn gading. Puur ter vermaak of om inspiratie op te doen, het evenement borduurt verder op de vorig jaar ingeslagen weg. Toen werd – voor het eerst sinds jaren – weer een lokale versie van de Uitmarkt georganiseerd en dat was een groot succes.

Alexander Broussard was in het tv-programma The Tribute Battle te zien als de Nederlandse Billy Joel. (Foto: aangeleverd)

Van Geesterhage tot en met Geesterduin

Dit jaar is een samenwerking ontstaan met de winkeliers van Geesterduin, waardoor het winkelcentrum en het cultureel centrum meer dan ooit met elkaar verbonden worden. De Art & Craft-markt loopt van Geesterhage tot helemaal aan het eind van Geesterduin. Als bezoeker kun je langs de vele marktkramen struinen waar kunstenaars, creatieven en ook makers van duurzame en eigen gemaakte producten hun werk en producten presenteren en/of te koop aanbieden, zoals keramiek, schilderijen, illustraties, hout, glas, sieraden, textielwerk, papergoods, droogbloemen en fotowerk. Daarnaast bieden winkeliers enkele kunstenaars een plek om te exposeren. Medeorganisator – namens winkelcentrum Geesterduin – Bert van Berkum: ,,Op deze manier willen we mensen zo veel mogelijk bij elkaar brengen. Door deze mooie verbinding met cultuur, muziek, en alle andere vormen van creativiteit versterken we elkaar in deze mooie samenwerking van het UIT Festival aan de Geesterduinweg. Daar wordt iedereen blij van!’’

De Nederlandse Billy Joel

Op de diverse podia zal een bonte mix van cultuurmakers te zien zijn. Dat varieert van het plaatselijke shantykoor De Skulpers tot de Castricumse singer-songwriter Henk Jan van Harten. Maar ook: clubMariz met een dansshow, muziekvereniging Emergo met het dagorkest, The Donkeyland Band (jazz/blues/dixieland) en nog veel meer. Dit jaar ook veel jong talent op het podium zoals de band HUH van Luuk Huitinga. Er zijn opvallend veel nieuw bands in Castricum, die tijdens het UIT Festival voor het eerst op het podium staan, bijvoorbeeld KUST! die ook eigen nummers spelen, Shorebreak met repertoire van onder meer Coldplay en The Riff met Paulien Zwikker op zang.

De Aimabele Schoften geven letterlijk een voorproefje van hun voorstelling WIJNcabaret. (Foto: aangeleverd)

Anita Mooiweer, mede initiator namens Geesterhage en Toonbeeld: ,,Nieuw dit jaar is dat we ook enkele artiesten die komend seizoen optreden in ons theater Koningsduyn hebben gevraagd om op het UIT Festival een kleine preview te geven van hun concert of voorstelling. Wat betekent dat er ook landelijk artiesten op ons festival komen, zoals niemand minder dan Sjors van der Panne en ook Alexander Broussard, die te zien was als de Nederlandse Billy Joel in het tv-programma The Tribute Battle. De Aimabele Schoften geven letterlijk een voorproefje van hun voorstelling WIJNcabaret. Zij sluiten het festival af op – waar kan het ook anders – het Terraspodium op het plein voor Geesterhage.’’ Daar is voor deze dag een extra terras gemaakt door Café DOK Geesterhage. Bij het Pleinpodium staan zij overigens ook met de Food Caravan.

Ook open dag Toonbeeld

Liever zelf creatief aan de slag? Bij Toonbeeld worden diverse workshops aangeboden en de muziekschool houdt open huis. Wie dat wil, kan die dag zelf een instrument komen uitproberen. Misschien wordt het de start van een glansrijke muzikale carrière! Of ontdek je je talenten als kunstenaar tijdens de leuke mini-workshops van onder meer schilderen, tekenen, etsen en keramiek. Peuters mogen samen met hun (groot)ouders komen swingen in een open les en kinderen kunnen zingen, dansen en acteren in de musicalworkshops.

Gratis toegang

Het Castricum UIT Festival start om 10.30 uur en duurt tot 18.00 uur. De optredens vinden plaats op het THEATERpodium (in Geesterhage), het TERRASpodium (voor Geesterhage), het PLEINpodium (op het parkeerterreintje bij de visboer) en het STRAATpodium (bij snackbar de Toren). De workshops worden gegeven bij Toonbeeld. Alle optredens, workshops en activiteiten zijn gratis toegankelijk.