Sint Jacobuskerk bestaat vijftig jaar

Akersloot – Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de huidige Sint Jacobuskerk in gebruik is genomen. Bij dit bijzondere feit staat men stil tijdens het jubileumweekend van 18 en 19 juni met onder meer de expositie ‘Terugblik op vijftig jaar kerkgebouw en kerkgemeenschap’.

De expositie kent verschillende secties. Zo is er een gedeelte waar alle ‘kerkschatten’ van de parochie tentoon worden gesteld. De mooiste kazuifels worden uit de garderobe gehaald en uitgestald. Ook enkele kelken, historische kandelaars, schilderijen en andere kerkelijke voorwerpen zijn te bewonderen. Verder kunnen voormalig misdienaars herinneringen ophalen. De witte en grijze togen die zij gedragen hebben, zijn weer te zien. Evenals de belletjes die werden gebruikt bij het consecreren van de hosties. En ook de gong die men in Akersloot jarenlang ‘illegaal’ gebruikte, is te bekijken.

In een andere hoek staan alle pastoors en pastors centraal die de afgelopen vijftig jaar in de kerk hebben gediend. Daarnaast is volop historisch beeldmateriaal te zien, zoals oude bouwtekeningen en een enquête over het wel of niet bouwen van een klokkentoren. Ook te zien zijn krantenartikelen over de sloop van de oude kerk, de bouw van de huidige kerk en over het kerkelijk leven van de afgelopen vijftig jaar. Verder is er een afdeling waar iconen te zien zijn. Maakster Thea Groen is zaterdag de gehele middag aanwezig. Zij vertelt hoe ze de iconen maakt en beantwoordt vragen van bezoekers.

Film

Gedurende de expositie draait een film met beelden van in en rond de kerk uit het recente en verre verleden. Zo is het ‘uitgaan’ van de kerk te zien waarop menig Akersloter zijn of haar vader of moeder of grootouders kan herkennen. Ook te zien is de ontvangst van Sinterklaas in de kerk uit de jaren 80 met (spreekstal)meester Teeling. Want naast kerkelijke activiteiten vonden en vinden in de kerk ook volop maatschappelijke activiteiten plaats. Wie de gouden haan op de kerktoren van dichtbij wil zien, moet ook zeker even langskomen. Met een drone is een prachtige film gemaakt van kerk en kerktoren. Op deze film is goed te zien dat de kerk en het pleintje voor de kerk de vorm hebben van een Jacobsschelp. Deze schelp komt op nog meer plekken in de kerk terug.

Optreden

Op zaterdag is er om 14.00 en 15.30 uur een optreden van het herenkoor onder leiding van dirigente Cora de Lange en organist Ria Pijlman. Zij zullen met een mix van oude (lof)gezangen en meerstemmige motetten liederen uit vervlogen tijden ten gehore brengen. Op zaterdag 18 juni is de tentoonstelling is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 19 juni start om 10.00 uur met een feestelijke kerkdienst met medewerking van alle koren en voorganger deken Brigitha. Aansluitend is er een gezellig samenzijn met koffie, thee en een borrel. Voor de kinderen staan er op zondag twee springkussens. De expositie is op zondag geopend vanaf het einde van de dienst (circa 11.30 uur) tot 16.00 uur. (Foto: aangeleverd)