Sensationele zege SV Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 12 november deed zich een nieuw fenomeen voor bij schaakvereniging Vredeburg: QR-controles bij de deur. Die avond speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondswedstrijd tegen het sterke ZSC Saende.

Door Harold Ebels

Het vlaggenschip van Vredeburg is ingedeeld in de sterk bezette eerste klasse B. Het eerste competitieduel was afgetekend verloren tegen titelkandidaat Purmerend. Nu mocht Vredeburg het opnemen tegen het ook niet misselijke ZSC Saende. De gasten uit Zaanstad waren, met een gemiddeld ratingvoordeel van 150 punten, de duidelijke favoriet. Teamcaptain Bert Hollander gaf het goede voorbeeld door tamelijk snel een punt te veroveren. Zijn tegenstander had te wild geopend en daarbij een paard verspeeld. Niet veel later wist ook Bob Stolp te winnen. De dame van zijn tegenstander kwam min of meer buitenspel te staan, waarna Stolp met een knappe aanval op de vijandelijke koningstelling het pleit beslechtte.

Sandra Hollander trof een tegenstander die ogenschijnlijk alles van de zogenaamde ‘Grand Prix Attack’ wist, want hij weerlegde de aanval van Sandra en behaalde een sterke overwinning. Toen Harold Ebels even later de 3-1 aantekende, begonnen de Limmers in iets moois te geloven. Ebels wist de Scandinavische opening van zijn tegenstander prima te bestrijden en arresteerde de zwarte koning in het centrum. Remi Aafjes stemde in een licht voordelige stelling, maar met nog maar zeer beperkte bedenktijd, in met het remiseaanbod van zijn opponent. Verstandig! Barry Blekemolen verloor in een complex eindspel een kwaliteit en daarmee de partij.

Luc Janssen stelde aan het eerste bord hoogstpersoonlijk de overwinning voor SV Vredeburg veilig. Met goede samenwerking tussen dame en toren produceerde hij een uitgekookte mataanval. Toen ook Ed Stolp in een bloedstollende tijdnoodfase zijn tegenstander over de knie legde, kon de eindbalans opgemaakt worden. Met 5,5-2,5 kon gesproken worden over een sensationele zege! Met de verrassende tweepunter verlaat Vredeburg de laatste plaats op de ranglijst van de eerste klasse B. Komende vrijdag is het de beurt aan het tweede team van SV Vredeburg om een bondsduel te spelen: SV Assendelft bezoekt dan de speelzaal aan de Dusseldorperweg.