Senior wint generatiestrijd Van Vliet

Limmen – Op vrijdag 2 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de zestiende ronde van de interne competitie. Verrassende uitslagen waren nauwelijks aan de orde.

Koploper Luc Janssen trof runner up Barry Blekemolen aan de overzijde van het bord. Al in het middenspel liet Blekemolen een pionnetje glippen, waardoor Janssen een relatief eenvoudig eindspel kon uitbouwen naar een keurige zege. Samer Alrayes speelde weer eens sneller dan zijn eigen schaduw. De uitgekookte Peter Zeeman liet zich niet imponeren; nam zijn tijd en schoof naar de zege. Voor de eerste maal mocht de talentvolle Bas van Vliet de degens kruisen met zijn vader Jeroen. Eens te meer bleek dat naast talent ook rust, bedachtzaamheid en ervaring van belang zijn. Met die wapens wist senior de generatiestrijd – dit maal nog – te winnen.

In een stelling met klassieke Spaanse opbouw zorgden Harold Ebels en Jaap-Jan Min voor een boeiend duel, waarin Ebels, na kwaliteitswinst op de dertigste zet, aan het langste eind trok. Dean Piepers boekte in de eerste seizoenshelft enkele knappe resultaten. Het gevolg van zijn hoge klassering op de ranglijst is wel dat hij nu de ene na de andere topper tegenover zich treft. Clubkampioen Bert Hollander was duidelijk nog een maatje te groot voor Piepers, die al in de openingsfase tegen een nare dubbelpion aan keek en vervolgens een listige koningsaanval te verwerken kreeg.

Geen verjaardagscadeautje

Hans de Goede speelde een puike partij tegen Cédric Lagarrigue. De ver opgerukte a-pion van De Goede was de Fransman uiteindelijk te machtig. Ed van Duin gaf, na zijn partij, aan dat hij uiteraard respect had getoond voor de clubvoorzitter: zijn manier om te zeggen dat hij klop gekregen had van Jan Brantjes. Op het middernachtelijk uur vierde jongste speler Thijs Min zijn vijftiende verjaardag, maar van Paul de Ruijter had hij geen cadeautje gekregen. De Ruijter had het wedstrijdpunt helemaal voor zichzelf gehouden.

Marcel Wester leek over een goede stelling te beschikken tegen Ferry Haan. Vooral zijn dubbele torens op de f-lijn oogden sterk. Maar even later bleek Haan toch het punt veroverd te hebben. ,,Zo’n hele avond goed schaken dat houd ik gewoon niet vol’’, verklaarde Wester. Op donderdag, vrijdag en zaterdag staan voor achtereenvolgens Vredeburg 3, 4 en 1 bondswedstrijden in de planning. Het duel van het vlaggenschip tegen het Texelse En Passant 1 is waarschijnlijk beslissend voor het kampioenschap in de tweede klasse A van de NHSB. (Foto: Pixabay)