Schrijfster kinderboek weet volwassenen te raken

Castricum – Claudia Nolasco Diniz, Braziliaanse van afkomst, liet het leven als strafrechtadvocaat achter zich en besloot een boek te schrijven. Aanleiding was een vraag van haar neefje Antonio die haar raakte. Om hem troost te bieden schreef ze een prentenboek waarin thema’s als ‘empathie’, ‘erbij horen’ en ‘familieliefde’ centraal staan.

Door Henk de Reus

Claudia (52) was strafrechtadvocaat in Brazilië. In die periode reisde ze regelmatig naar Nederland waar haar twee zussen inmiddels woonden. Tijdens haar bezoeken leerde ze Raymond kennen. In 2009 koos ze voor de liefde en emigreerde ze naar Nederland. Claudia had in het begin de handen vol aan de Nederlandse taal. Toen ze een periode bij een boekhandel in Amsterdam werkte leek het haar leuk om zelf ook een boekhandel te beginnen. Zij en haar man Raymond zegden hun baan op en startten een boekhandel in Landsmeer.

Verlies

Claudia: ,,Ik liep altijd al met de gedachte om zelf een boek te gaan schrijven, maar dit is best moeilijk als je met een andere taal bent opgegroeid. Toen mijn neefje Antonio – de zoon van mijn zus Katia – op vijfjarige leeftijd aan zijn moeder vroeg waar opa was zei Katia dat opa al was overleden voordat Antonio was geboren. Omdat de dood moeilijk is te visualiseren vertelde ze Antonio dat opa nu een sterretje aan de hemel was. ‘Maar kan opa dan niet voor één dagje naar ons terugkomen, zodat ik hem kan zien?’, vroeg Antonio verdrietig. Het raakte mij toen ik dit van mijn zus hoorde en ik bedacht een verhaal dat Antonio en z’n moeder, maar ook anderen die met verlies te maken hebben, troost kan bieden. Het boek is bedoeld om voor te lezen aan kinderen van drie tot zes jaar.”

Voor opa

Het boek draagt de naam ‘Voor opa’. In het verhaal vraagt juf aan de klas met kinderen wie de beste opa heeft en waarom. Ze geeft de kinderen opdracht om hun opa te tekenen. Alle kinderen weten hun opa uit te beelden, behalve Antonio. Hij heeft geen herinnering aan zijn opa en voelt zich er in de les niet bij horen. Als hij de klas vertelt dat hij geen opa heeft en aangeeft dat hij graag een dagje met hem naar het strand was gegaan wordt het stil in de klas en hebben zijn klasgenoten een bijzondere verrassing voor hem. Het is een ontroerend verhaal dat ouders, die dit aan hun kind voorlezen, onbewust ook raakt.

De omslag van het boek ‘Voor opa’. (Foto: aangeleverd)

Verdriet omzetten in schoonheid

Claudia: ,,In het boek komen thema’s als ‘empathie’, ‘erbij horen’ en ‘familieliefde’ aan de orde. Naast dienstbaarheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid en belangstelling zijn het thema’s die mijn vader ook altijd uitdroeg. Van hem leerde ik om in het leven iets goeds te doen voor anderen en elke dag een beter persoon te worden. In het verhaal probeer ik verdriet om te zetten in schoonheid.” Hier lijkt ze voortreffelijk in te zijn geslaagd. De prachtige illustraties in het boek zijn van de hand van Mieke ter Brake. Het boek ‘Voor opa’ (ISBN 978-94-6406-360-8) kost € 12,99 en is verkrijgbaar bij Bruna Heiloo en Bruna Landsmeer. Ook is het landelijk te bestellen via het CB of via e-mail (cndschrijfster@gmail.com).