Scholieren mogelijk niet op uitwisseling door gebrek aan gastgezinnen en aanspreekpunten

Regio – Jaarlijks komen tientallen jongeren uit tal van landen naar Nederland. Ze hopen dat een Nederlands gastgezin hen kiest, zodat ze kunnen meedraaien in het leven hier. De culturele uitwisseling die plaatsvindt gaat uiteindelijk twee kanten op. Niet alleen leren de uitwisselingsscholieren de Nederlandse taal en cultuur, ook gastgezinnen leren heel veel van de cultuur van ‘hun’ gastkind in huis. Helaas dreigen Mathea uit Duitsland en Fiona uit Taiwan deze unieke kans mis te lopen, omdat er nog steeds geen gastgezinnen voor hen gevonden zijn. 

Het zal je maar gebeuren: je krijgt de kans om een aantal maanden deel te nemen aan een uitwisselingsproject en je verheugt je bijzonder op dit avontuur, maar dan komt de boodschap dat je niet kunt afreizen, omdat er geen gastgezin is gevonden. Stel je de teleurstelling voor! Helaas dreigt die scenario werkelijkheid te worden voor Mathea, Fiona en nog meer studenten die deel willen nemen aan zo’n uitwisselingsprogramma. Voor de scholieren die in augustus in het vliegtuig willen stappen, zijn nog niet voldoende gastgezinnen gevonden. Ook is er een tekort aan de regionale aanspreekpunten.

Teleurstelling gevreesd

Anne Meijers, Program Director van de uitwisselingsorganisatie Travel Active, verwoordt het als volgt: ,,Zonder gastgezinnen en Local Coordinators is een uitwisseling niet mogelijk. Op dit moment wordt gevreesd dat voor tal van jongeren een teleurstelling te wachten staat als we niet, voordat de scholen met zomervakantie sluiten, gastgezinnen en Local Coordinators weten te vinden. Een uitwisseling zoals dit kan maar op één moment in iemands leven. Vaak is er veel voor opzijgezet om het mogelijk te maken. Vertel dan zo’n kind maar eens dat er geen plek is.’’

Meer begrip voor elkaar

Gebleken is dat 95% van de uitwisselingen ervoor zorgt dat zowel het leven van de scholier, maar ook de levens van de leden van het gastgezin, op een positieve manier verandert. Uitwisselingen dragen bij aan het vergroten van meer begrip voor elkaar in de wereld.

Meer informatie?

Travel Active is te bereiken op 085 2224810 of highschoolholland@travelactive.org. Op de website vind je ook meer informatie over het worden van gastgezin of Local Coordinator! Ook vind je hier tal van scholieren die nog een gastgezin in Nederland hopen te vinden. (Foto: aangeleverd)