Scholieren maken kunstwerken over klimaatproblemen

Castricum – Voor de wedstrijd ‘Onze toekomst: we gaan ermee aan de slag’ maakten Luna Klaase (16) en Elise van Rooijen (17) een kleurrijke poster om aandacht te vragen voor het klimaat. ,,Greta Thunberg heeft een punt, maar wij willen ook van het leven genieten.”

Door Ans Pelzer

Luna (links op de foto) en Elise zitten in vijf vwo op het Bonhoeffercollege. Via het Technasium kwamen ze in aanraking met de wedstrijd waarin jongeren, individueel of in teamverband, een challenge bedenken om de klimaatverandering tegen te gaan. ,,Op het Technasium zijn we bezig met problemen onderzoeken, oplossen en ontwerpen. Creatief ontwerpen vinden we allebei leuk.” De poster is daarvan het resultaat. ,,Daar heb ik aardig wat uurtjes inzitten”, zegt Luna. De meiden zitten samen met andere jongeren in een expertgroep van CALorie jongeren. Vrijwilligers van Transitie Castricum en Extinction Rebellion helpen ook mee.

‘Optimistisch’

Of ze veel bezig zijn met klimaatverandering? ,,Ja, dat wel. Maar niet zoals Greta Thunberg, de Zweedse klimaatactiviste van onze leeftijd. We denken er wel veel over na. Greta heeft een punt. Maar we zijn ook jong en willen van het leven genieten. Het hoeft niet zo somber. We gaan optimistisch en vrolijk aan de slag met de klimaatproblemen. Vrolijk zijn mag.”

Droomwereld

De expertgroep wil jongeren motiveren om mee te denken over wat je kunt doen om onze wereld duurzamer te maken. Droombeelden hebben Luna en Elise wel. ,,Schone steden met veel groen, gebouwen en parken. Duurzame huizen, maar ook belangrijk dat iedereen een woning heeft. We hebben ook voorbeelden gezien van huizen die als vanzelf over gaan in natuur. Voorstellingen maken van hoe mooi de wereld eruit zou kunnen zien als we op tijd ingrijpen. We hebben vertrouwen dat er wel oplossingen komen. Maar we moeten wel opschieten met maatregelen en meer ruimte maken en geld beschikbaar stellen om oplossingen te zoeken.”

Alle beetjes helpen

Niet alles wat als duurzaam wordt verkocht is dat ook, zo weten de meiden. Het verhaal van de groene stroom, die lang niet altijd groen blijkt, kennen ze. Zo ook dat de productie van een Tesla tien jaar energie kost tegenover een gewone auto die een jaar energie kost. Thuis proberen ze vaker vegetarisch te eten. ,,Er wordt veel over een duurzamere wereld gepraat. Op school en thuis. Het is ook veel in het nieuws. Jongeren willen wel iets doen maar ze weten niet precies wat.”

Over de wedstrijd

De wedstrijd ‘Onze toekomst: we gaan ermee aan de slag’ is gericht op jongeren die voortgezet onderwijs volgen of (middelbaar) beroepsonderwijs (ca. 12-21 jaar). In deze wedstrijd gaan jongeren, individueel of in teams, hun eigen challenge aan om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld ten doel stellen om gedurende een bepaalde periode zo duurzaam mogelijk te leven, vegetarisch te eten of zwerfafval te verzamelen. Er is een aparte wedstrijd voor basisschoolleerlingen. Meedoen? Via www.calorieenergie.nl kan men zich aanmelden.

Luna en Elise zijn vooral trots op het grote affiche. Beeld: aangeleverd