Schilderijen Wouter de Kievit bij Schuyt

De laatste twee maanden van dit jaar zijn de kleurrijke werken van Wouter de Kievit te bewonderen bij Boekhandel Schuyt.

De Haarlemmer Wouter de Kievit is gespecialiseerd in de aquareltechniek waarmee hij landschappen, portretten en stadsgezichten sfeervol uitbeeldt.

De vloeiende en schilderachtige eigenschappen van de aquareltechniek geven de mogelijkheid om van het gekozen onderwerp een poëtische of juist realistische kant te benadrukken.

De mate waarin kleur uitdrukking geeft aan de werkelijkheid is een van de belangrijkste aspecten die voortdurend onderzocht wordt in zijn werk.

De natuur is een bijzondere bron van licht, kleur en vorm, die kan uitdagen om een moment vast te leggen, maar ook ontroering te weeg kan brengen en deze reactie speelt een grote rol bij creatief werk. Het schilderen begint met inleving, herkenning, en verbazing.

Impressies, momenten zijn vluchtig en ongrijpbaar. De werkelijkheid staat niet stil, vandaar dat geprobeerd is om vaak met een snelle tekenachtige schildertechniek een sfeer te treffen.

Voortdurend keuzes maken, combineren tot een samenhangend geheel, het orkest van kleur en licht dirigeren, schilderen is voor Wouter een uitdagende activiteit.

Wouter volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag. Maar eigenlijk zijn het de jarenlange oefening en enorm veel praktische ervaring die de belangrijkste bijdrage leverden aan zijn ontwikkeling. Hij was van 1978 tot 2015 docent kunstgeschiedenis en tekenen op het Lyceum Sancta Maria in Haarlem.