Schelpenvisser ‘Toon’ heeft zijn plek in Bakkum gekregen

Castricum – De grote wens van Shanty- en Folksongkoor De Skulpers is in vervulling gegaan. Vanaf nu siert het Schulpersplein een beeld dat het oude ambacht van schelpenvisser aan het Castricumse strand doet herleven. Burgemeester Mans mocht het fraaie kunstwerk van Anja Jonker onthullen.

Door Hans Boot

Vele fans van De Skulpers en andere nieuwsgierigen waren vrijdagmiddag afgekomen op de onthulling van het schelpenvissersbeeld ter ere van het beroep dat honderden jaren werd uitgeoefend langs de Noordzeekust. Deze bijeenkomst was voor het zangkoor tevens de gelegenheid om na de coronacrisis weer eens op te treden en dat deden ze als vanouds met passie.

Voorzitter Pieter Tolk van De Skulpers opende het officiële gedeelte van deze middag en dankte in de eerste plaats de gemeente voor het verlenen van de benodigde vergunning en een subsidie. Daarna werd Anja Jonker in het zonnetje gezet voor het ontwerp van het zeer geslaagde beeld en vroeg de voorzitter ook applaus voor zijn medekoorleden Cleem Kos en Nic Jonker, Rino Zonneveld van Oud-Castricum en gieter Oscar Paanen met echtgenote Yvonne Pieters voor hun aandeel in het project.

Tolk maakte ook bekend dat het beeld is voorzien van een naamplaatje op de sokkel. Gekozen was voor de naam ‘Toon’, die volgens de voorzitter niets te maken heeft met de voornaam van onze burgemeester maar gelinkt is aan Toon Lute, een van de laatste schelpenvissers uit Bakkum. Daaraan werd toegevoegd: ,,De toon maakt de muziek, als verwijzing naar ons koor. Over enige tijd zal het beeld, net als overige kunstwerken in Castricum, nog worden voorzien van een QR-codebord met nadere toelichting over het beeld.”

Warm applaus

Vervolgens was het de beurt aan De Skulpers om onder leiding van dirigent Marcel Klaver hun kelen na lange tijd weer eens te schrapen. Dankzij een lange ervaring lukte het uiteraard om een aantal luisterrijke liederen uit het bekende repertoire ten gehore te brengen.

Daarna kreeg de burgemeester het woord. Voordat hij op ingenieuze wijze het doek mocht verwijderen om het beeld te onthullen, zei hij: ,,Mooi om hier met elkaar aanwezig te zijn. Oude tijden keren terug en ook vandaag wordt de schelpentraditie op het ‘pleintje van Borst’ nieuw leven ingeblazen. Eerder gebeurde dat door het plein om te dopen tot Schulpersplein en nu door de plaatsing van een beeld. Ook de Schelpendag van een paar weken geleden heeft hiertoe bijgedragen. Een groot compliment aan de Skulpers en geef ze een warm applaus voor dit initiatief.”

Na de onthulling werd het beeld volop bewonderd. Anja Jonker: ,,Ik kreeg hele leuke reacties te horen. Zo van: ‘Eindelijk eens geen standbeeld van een beroemdheid, maar voor de gewone man’. Het is een lange weg geweest, maar met vereende krachten hebben we dit prachtige resultaat bereikt.”

Op de foto, van links naar rechts:
Kunstenares en schepper van het beeld Anja Jonker, Yvonne Pieters, Oscar Paanen (gieter van het beeld) en burgemeester Toon Mans. (Foto: Nico Lute)