Schelpenkar Strandvondstenmuseum heeft plek bij Oud-Castricum

Castricum – In 2013 werd er op initiatief van Menno Twisk, toenmalig eigenaar van het Strandvondstenmuseum aan de Geversweg en Rino Zonneveld van Oud-Castricum een replica van een schelpenkar gerealiseerd. Nadat de schelpenkar ’te gast’ is geweest in de tuin van restaurant Nieuw Westert in Egmond Binnen, is er nu een definitieve bestemming gevonden bij het onderkomen van Oud-Castricum. Afgelopen week werd de plek daarvoor geschikt gemaakt en vond de schenking onder grote belangstelling plaats.

Door Hans Boot

Menno Twisk en Rino Zonneveld kenden elkaar al jaren van de Castricumse Reddingsbrigade toen tijdens een ontmoeting in 2011 het idee werd gelanceerd om een replica te maken van een schelpenkar, zoals die in lang vervlogen tijden werd gebruikt door de schelpenvissers aan het strand van Bakkum. Menno zegt daarover: ,,Ik had inmiddels het Strandvondstenmuseum aan de Geversweg ingericht en het leek mij geweldig als er daar een replica gestald kon worden en die ook beschikbaar te stellen voor evenementen en educatieve doeleinden. Op een verjaardag kwam ik kort daarna praktijkleraar en meubelmaker Jacob Beentjes tegen en die was ook enthousiast over het idee. Hij ging er meteen mee aan de slag met leerlingen van zijn school. Spoedig leidde dit tot een proefmodel en dankzij de hulp van vele vrijwilligers en mede-sponsoren was de kar in 2013 gereed.’’

Erfgoed

Nadat de kar na het sluiten van het Strandvondstenmuseum op meerdere plaatsen had gestaan en er ook buiten Castricum en bij andere musea voldoende belangstelling voor was, wilde Twisk toch liever dat de kar voor deze regio werd behouden en het liefst in eigen dorp. Daarom stelde hij onlangs voor om de replica, inclusief het schelpenvissersrecht, te schenken aan Oud-Castricum, waarvan hij inmiddels vrijwilliger was geworden. Ook was het voorstel om de kar een plek bij De Duynkant te geven.

Bestuurslid Rino Zonneveld pakte dit verder op en vertelt: ,,Het bestuur was snel akkoord met de voorstellen van Menno en heeft daar ook dankbaar gebruik van gemaakt. De kar is immers een prachtige replica die de sfeer van weleer en de noeste arbeid uitstraalt. Kortom, erfgoed ter ere van een nostalgisch beroep om trots op te zijn. De afgelopen maanden hebben vrijwilligers van onze stichting en betrokkenen nagedacht hoe het object het beste geplaatst zou kunnen worden. Zo kwamen we tot een mooie locatie achter de mei- en sleedoornheg die dan ook geschikt is gemaakt. De kar, die op een schelpenbed staat, kan daar met jaarlijks onderhoud door een beheergroep nog heel lang in weer en wind staan.’’

Op de foto:
De feestelijke overdracht van de schelpenkar afgelopen zaterdag. Links voorzitter Jan Frens van Oud-Castricum die de stukken en sleutel van de kar overhandigd krijgt van Menno Twisk. (Foto: Hans Boot)