Schaker Piet Kuijs blijft aan kop

Castricum – Na de derde ronde van de interne competitie bij schaakvereniging Castricum heeft de met wit spelende Piet Kuijs een gaatje geslagen naar de nummer twee op de ranglijst. Hij maakte het Hidde Brugman zo moeilijk dat laatstgenoemde veel tijd stak in de partij. Toen Piet dreigde te promoveren op de C-lijn, zag hij van verdere strijd af en viel bijna tegelijkertijd zijn vlag.

Nico Lute was minder goed gestemd toen hij de indeling las. Hij mopperde over het feit dat hij tegen Eric van der Klooster moest spelen. ,,Hij is véél te sterk voor mij. Moet je eens kijken hoeveel punten hij meer heeft!” Hij doelde op de Elo-punten achter de namen. Het was voor Nico de consequentie van zijn prima spel uit de eerste en tweede ronde. Eric liet er geen gras over groeien en won gedecideerd. Hopelijk doet Nico er zijn voordeel mee door zijn partij eens goed te analyseren.

Remise

Matthias van Zwet speelde met wit een gelijk opgaande partij tegen Wouter Beerse. De kemphanen kwamen uiteindelijk remise overeen in een stelling met beiden een toren, loper van gelijke kleur en eenzelfde aantal pionnen. Jan van Riel was ook niet blij met zijn indeling. Hij moest met zwart tegen Maarten Froma, maar weerde zich uitstekend. Uiteindelijk won Maarten een pion en behaalde later winnend voordeel. Guido van Leen is nog niet in de vorm van het vorig seizoen toen hij de zeges aaneen reeg. Hij speelde met wit een rommelige partij tegen de zich prima verwerende John Chadwick. Materieel stond John in de plus, maar hij vertrouwde zijn stelling niet helemaal en deed een remiseaanbod dat onmiddellijk door Guido werd aangenomen.

Eric van Benschop kwam achter de witte stukken tegen Pim Hoff heel goed uit de opening. Pim moest uitkijken en een poos in de verdediging. In het late middenspel raakte Eric echter de controle over zijn stelling kwijt, waardoor Pim terug kon komen en de partij definitief naar zijn hand zette. Kees Lute en Gerard Kuijs speelden een rustige partij. Langzaam maakte Kees vorderingen en moest Gerard met zwart in de verdediging. Hij kon niet verhinderen dat Kees promoveerde naar dame, want hem uiteindelijk een paard kostte. Met een paard minder probeerde Gerard het tij te keren, maar dat lukte niet in het overgebleven pionneneindspel.

Koningsgambiet

Paul Harmse overspeelde met wit Pieter Dijker na een Koningsgambiet in slechts dertien zetten! Na de partij analyseerden beiden dit gambiet en Pieter lijkt nu de oplossing voor zwart gevonden te hebben. ,,Altijd nemen, die pion op G4!” Lourens van der Heiden speelde met wit een goede partij tegen René van der Linden. Toen René later in het middenspel een paar minder goede zetten deed, was Lourens er als de kippen bij om zijn voordeel te verzilveren. Syrische ‘Castricummer’ Ghiath Miari kwam ook op de clubavond en speelde met wit tegen Piet van Wonderen. Het resulteerde opnieuw, na zijn verloren partij vorige week tegen Paul Harmse, in een nederlaag. Nu onderschatte hij een actie op de damevleugel, wat hem een kwaliteit kostte en enkele zetten later deed hij een paard cadeau. (Tekst: Piet van Wonderen / Foto: Steve Buissinne via Pixabay)