Schaken: Vredeburg onderuit tegen Purmerend

Limmen – Op vrijdag 15 oktober speelde het eerste achttal van SV Vredeburg in eigen huis een bondswedstrijd tegen het sterke Purmerend 1. Het was het eerste bondsduel sinds februari 2020. De overige schakers werkten de vierde ronde van de interne competitie af.

Door Harold Ebels

Vredeburg 1 komt, als gevolg van het fraaie kampioenschap in 2019, uit in de ijzersterke eerste klasse B en trof in Purmerend een tegenstander die met gemiddeld zo’n 250 ratingpunten meer zwaar favoriet was. Teamcaptain Bert Hollander nam zijn verantwoordelijkheid en stelde zichzelf op aan het eerste bord, alwaar hij een tegenstander trof met de fabelachtige rating van 2384. Ondanks het kranig verweer werd Hollander gedecideerd van het bord geschoven. Bob Stolp en Luc Janssen behaalden op bord 2 en 3 verdienstelijke remises. Sandra Hollander consumeerde te veel bedenktijd en kwam daardoor in een op papier gelijkwaardig eindspel toch in de problemen. Zij verloor doordat zwart een pion naar de overkant loodste.

Ed Stolp kreeg al snel te maken met een cruciale stellingzwakte op de zevende rij, waar zijn tegenstander wel raad mee wist. De partijen van Barry Blekemolen en Harold Ebels hadden een vergelijkbaar verloop: keurig door het middenspel komen, maar in het eindspel, op techniek, toch nog worden weggeschoven. Robin Rommel, tenslotte, zorgde voor een daverende verrassing door zijn tegenstander – die maar liefst 350 ratingpunten meer achter de naam had – op knappe wijze te verslaan. Daarmee ontstond een einduitslag van 6-2 in Purmerends voordeel en begint Vredeburg de competitie vanaf de onderste plaats.

Interne competitie

In de interne competitie koos Aart van den Brink ervoor een defensieve veste rondom de witte koning te bouwen. Maar de geslepen Tars Wanders wist het muurtje winnend omver te werpen. De zwagers Harry Levering en Ed van Duin gingen er eens goed voor zitten. Maar het lachen verging Van Duin snel: Levering veroverde materiaal na een knappe aanval en schoof eenvoudig naar winst. Marcel Wester kreeg te maken met de brille van Jaap Limmen. Met een verfijnde loperzet veroverde Limmen de kwaliteit en haalde vervolgens het volle punt.

Theo Al kreeg spijt van de experimentele opening die hij speelde tegen Jeroen van Vliet. Zijn stukken werkten niet goed samen en Van Vliet kon de zege boeken. Bert van Diermen keek beteuterd nadat hij in zijn partij tegen Remi Aafjes door een onbezonnen momentje de dame en daarmee de partij verloor. Arthur Wilbie creëerde een mooie aanval over de open g-lijn, maar tegenstander Samer Alrayes had alles in het snotje en counterde naar een strakke overwinning. (Foto: Steve Buissinne via Pixabay)