Schaken: Vredeburg 3 en 4 onderuit

Limmen – Vrijdagavond 3 november was een drukke avond voor SV Vredeburg: team 3 en 4 speelden een bondsduel, respectievelijk thuis tegen Heerhugowaard 2 en uit bij Kennemer Combinatie 5, en de overige schakers speelden ronde zes van de interne competitie.

Vredeburg 3 pakte het eerste punt toen Gijs Pouw met een fraaie dubbele aanval de vijandige dame wist te veroveren. De vreugde werd echter snel gedempt toen kopman Bert van Diermen zich – nota bene na eerste een stuk te hebben gewonnen – mat liet zetten door mooi samenspel tussen de dame en de loper van zijn opponent. Arthur Wilbie noteerde, na stukverlies in het middenspel, eveneens een nul.

Pieter Klein moest op het tweede bord winnen om een matchpunt voor Vredeburg 3 te redden, maar dat lukte niet: met een ogenschijnlijk gewonnen stelling in handen – een pluspion stond op het punt van promotie – liet Klein zijn tegenstander weg komen met ‘eeuwig schaak’. Met 1,5-2,5 een zure start voor Vredeburg 3 in de vierde klasse D. Nog beroerder verging het Vredeburg 4. Gedesillusioneerd keerden Ed van Duin, Jan Brantjes, Marcel Wester en Paul de Ruijter terug uit Haarlem. Kennemer Combinatie 5 had in het eerste bondsduel in de vierde klasse F met 4-0 uitgehaald.

Interne competitie

In de interne competitie veroverde Adri Beentjes een mooi scalp. Pionwinst in het middenspel van zijn partij tegen Dick Aafjes, gevolgd door een uiterst zorgvuldig vervolg in het eindspel, leverde Beentjes een vol punt op. De partij tussen de jonge Thijs Min en Ferry Haan was attractief. Min etaleerde zijn talent met een bekeken koningsaanval: Haan moest een loper offeren om mat te voorkomen en had geluk dat de jongeling in het eindspel zomaar de dame liet glippen, waardoor Haan alsnog victorie kon kraaien.

In de partij tussen Harold Ebels en koploper Bob Stolp – een Franse afruilvariant – werd de remisemarge nooit overschreden. Na zo’n 25 zetten besloot Stolp, mede gelet op z’n fikse achterstand op de klok, het remise-aanbod, afkomstig van de overzijde, te accepteren. Ed Stolp rokeerde lang en een beetje ‘tegen de wind in’ in zijn duel tegen de sterke Bert Hollander. Plots kreeg de zwartspeler de beschikking over diverse aanvalslijnen en weldra kon Stolp de druk op zijn koning niet meer weerstaan.

Nieuweling

En zomaar kwam weer een sterke nieuweling de speelzaal van Vredeburg binnenwandelen: Peter Zeeman, afkomstig uit Huizen, kwam recent in Limmen wonen en blijkt in het verleden op goed niveau gespeeld te hebben. In zijn partij tegen Tars Wanders bleek zijn vaardigheid, maar ook nog zijn gebrek aan ritme. Zeeman creëerde een gewonnen stelling, maar blunderde in het eindspel spontaan een stuk weg waardoor Wanders, die het eindspel met vaste hand voerde, alsnog het punt kon bijschrijven.

Dean Piepers vond de weg omhoog op de ranglijst door winst tegen Marlies Sturk. Barry Blekemolen handhaaft zich in de hoogste regionen van de ranglijst. Hij won in flitsende stijl van Hans de Goede. Komende week speelt Vredeburg 1 op donderdag een bondsduel tegen Bergen 1 en wacht op vrijdag voor alle spelers de zevende ronde van de interne competitie.