Schaken: Vredeburg 2 gelijk op met Krommenie 3

Limmen – Op vrijdag 22 maart speelden Vredeburg 2 (thuis tegen Krommenie 3) en Vredeburg 4 (uit bij ZSC Het Witte Paard 6) een bondsduel. De overige schakers werkten ronde 22 van de interne competitie af.

Vredeburg 2 is een middenmoter in de derde klasse C van de NHSB. De 3-3-score tegen Krommenie 3 sloot naadloos aan bij die positie. Op de hoogste borden waren Robin Rommel en Tars Wanders goed voor een half punt. Op bord drie en vier gingen Dean Piepers en Hans de Goede jammerlijk onderuit, maar daar stonden overwinningen van teamcaptain Dick Aafjes en Samer Alrayes op de onderste borden tegenover. Nog één bondsduel, uit bij De Wijker Toren 3, resteert voor Vredeburg 2. De spelers van Vredeburg 4, Jeroen van Vliet, Marcel Wester, Ed van Duin en Jan Brantjes, kwamen met legen handen terug uit Zaanstad. De jeugdige talenten van ZSC Het Witte Paard 6 waren veel te sterk voor de Limmers: 4-0. De jonge Zaankanters veroverden daarmee ook het kampioenschap in de vierde klasse F. Vredeburg 4 finisht op de voorlaatste plaats.

Interne competitie

Bob Stolp verliest zelden, maar tegen Peter Zeeman gebeurde dat, in ronde 22 van de interne competitie, toch. In het middenspel verloor Stolp een pionnetje en na een onvoordelige ruil even later ook nog een kwaliteit. Zeeman speelde het onberispelijk uit en noteerde zo een prachtige zege. Bert Hollander won vlot van Harold Ebels die in het vroege middenspel verzuimde om zijn koning naar een veiliger veld te spelen en prompt een dodelijke aanval te verwerken kreeg. In zijn partij tegen koploper Luc Janssen toonde Ed Stolp lef: na een Scandinavische opening stoomde hij op met de b-pion, drong Janssen achteruit en scoorde, na een ruil van stukken, een keurige remise. Adri Beentjes bereikte een gewonnen eindspel tegen Bas van Vliet. Hij moest nog wel even tempo maken om niet in tijdnood te komen, maar koos de juiste route naar het volle punt. Cédric Lagarrigue speelde ‘très bien’.

Met enkele krachtzetten werd de zwarte koningsstelling van Barry Blekemolen door de Fransman ontmanteld. Blekemolen moest een stuk geven om erger te voorkomen. Maar dat was uitstel van executie. Jaap-Jan Min stal een punt van Ferry Haan. Althans, Haan speelde een voortreffelijke partij, kwam glad gewonnen te staan, koos meermaals de juiste voortzetting, maar blunderde in het diepe eindspel toch nog een toren weg. Plots was alles anders en trok Min aan het langste eind. Aart van den Brink en Theo Al noteerden een remise. Hun partij was lang en spannend, maar geen van beiden was in staat om een gaatje te vinden in de sterke defensie van de ander. Komende vrijdag staat voor de Vredeburg-schakers het traditionele paastoernooi op de rol. (Foto: Pixabay)