Schaken: van Zeeman tot Zeerover

Limmen – Op donderdag 11 april speelde het zestal van SV Vredeburg 2 de laatste bondswedstrijd van het schaakseizoen bij De Wijker Toren 3. Op vrijdag 12 april stond voor alle Vredeburg-spelers ronde 24 van de interne competitie op de rol.

Twee overwinningen, twee remises en twee nederlagen, oftewel 3-3. Dat illustreert perfect het seizoen van Vredeburg 2 in de derde klasse C. Met zes punten uit zes duels wordt dat seizoen zeer gemiddeld afgesloten. De overwinningen waren voor Dean Piepers, die al heel vlot een loper won, en voor Tars Wanders, die in het eindspel een moeizame stelling toch nog naar een vol punt wist te schuiven. Hidde Ebels trof op het eerste bord de sterkste Wijker, stond de hele partij onder druk, maar wist met een slimme combinatie remise door zetherhaling af te dwingen. Ook teamcaptain Dick Aafjes was, na hard werken, goed voor een halfje. Hans de Goede en Robin Rommel moesten een nul noteren.

Interne competitie

Peter Zeeman dendert door naar de hoogste regionen van de ranglijst. Door met de met de g-pion een loper te winnen van Adri Beentjes, ontpopte Zeeman zich tot een Zeerover. De zwarte koningsstelling werd geënterd en voor Beentjes was het alle hens aan dek… maar na de inslag op veld g6 was Beentjes definitief verloren.

Koploper Luc Janssen trof Harold Ebels, die koos voor de Franse verdediging. Met een actieve dame, ondersteund door een loper en paard, bouwde Janssen toch een scherpe aanval. Na een mindere pionzet van de zijde van Ebels ging het plots snel en kon Janssen, via een elegant torenoffer, het punt bijschrijven. Marlies Sturk leek, na een ongelukkige paardzet, leidend tot stukverlies, te worden vermorzeld door Pieter Klein. Maar in het eindspel gaf Klein, op zijn beurt, spontaan een toren cadeau, waarna een remisestelling resulteerde. Met een mooi aftrekschaak won Samer Alrayes een kwaliteit van Gijs Pouw en kon vervolgens op techniek de zege boeken.

Paul de Ruijter en Nico Pepping maakten er een lange en spannende partij van. Bij gebrek aan een sluitend winstplan bood Pepping remise aan, waar de Ruijter die al het nodige van het zitvlees had gevergd grif op in ging. Niet bekend is of Aart van den Brink zich in zijn partij tegen Jan Brantjes bediende van zijn favoriete Nijlpaard-opening. Wel bekend is dat de 1-0-score in het voordeel van Brantjes laat zien dat het voor Van den Brink niet goed afliep. Komende vrijdag wacht de 25e ronde van de interne competitie. (Foto: Pixabay)