Schaken: nipte zege Vredeburg 2

Limmen – Op vrijdag 14 oktober ontving het zestal van SV Vredeburg 2 Purmerend 3 voor het eerste duel in de bondscompetitie. De overige schakers werkten de vijfde ronde van de interne competitie af.

Vredeburg 2 is ingedeeld in de derde klasse C. Op papier was Purmerend 3 één van de minste sterke tegenstanders uit de poule. Toch moesten de Limmers alle zeilen bijzetten om de punten in eigen huis te houden. Aan het tweede bord verslikte Robin Rommel zich in een gevaarlijke torenzet van zijn opponent en noteerde een nul. Ook Samer Alrayes ging vlot onderuit: hij kwam pionverlies in het middenspel niet te boven. Hans de Goede zorgde voor de zogenaamde ‘aansluitingstreffer’. Op het zesde bord drukte hij zijn tegenstander langzaam maar zeker in het moeras. Jolanda Vos en haar tegenstander bouwden beiden een stevige vesting. Remise was het onvermijdelijke resultaat. Dick Aafjes overleefde een scherpe aanval, manoeuvreerde in de ‘counter attack’ zijn toren naar de zevende rij en ging knap naar de zege. Daarmee was de achterstand gerepareerd.

Duel der vriendelijkheid

Dat kopman Hidde Ebels vervolgens ook nog het winnende punt scoorde was geen vanzelfsprekendheid. Na geklungel in de opening keek Ebels lang tegen een mindere stelling aan, maar in het eindspel met aan beide zijden van het bord een koning, toren en vier pionnen deed hij alles goed. Zijn tegenstander kwam in tempodwang en verloor de controle. Met 3,2 – 2,5 kan gesproken worden van een redelijke competitiestart voor Vredeburg 2. In de interne competitie wonnen koploper Bert Hollander en achtervolger Luc Janssen eenvoudig hun partij. Harry Levering en Gijs Pouw waren de respectievelijke slachtoffers. Sandra Hollander was coulant toen zij tegenstander Tars Wanders die onbedoeld een verkeerd stuk vastpakte, de zet liet terugnemen. De tegenprestatie van Wanders was even zo hoffelijk: toen hij eenmaal glad gewonnen stond, bood hij een remise aan. Zo eindigde het ‘duel der vriendelijkheid’ in een puntendeling.

Verrassende uitslag

Harry Hageman ondervond hoe wreed het schaakspel kan zijn: na een zorgvuldige en lange partij belandde hij tegen Harold Ebels in een remise-achtig eindspel, maar produceerde toen een beroerde torenzet. Na een eenvoudig aftrek-aanvalletje maakte Ebels de toren buit en ging naar de zege. Marc Voorwalt won in het middenspel een paard van Paul de Ruijter. Dat was voldoende voor de winst. Pieter Klein nam een basisregel – ga op je handen zitten en speel de zet pas als je het zeker weet – niet in acht en verloor vlot van Bert van Diermen. Joke Mooij tekende voor een verrassende uitslag. Zij won van Jaap Limmen die in de vorm van matige zetten en handige aanwijzingen zijn tegenstander in het zadel hielp. Jeroen van Vliet kwam een gezonde pion achter tegen Nico Pepping, maar bleek in het eindspel toch over de langste adem te beschikken en dreef de vijandelijke koning in het net.