Schaken met het mes op tafel

Limmen – De schakers van SV Vredeburg hadden het vrijdag druk met zowel interne als externe partijen. Ze leken daarbij geïnspireerd door Joost Prinsen, die tegelijk bovenin Vredeburg een lezing hield.

Voor de viertallen was het de eerste wedstrijd post-corona. Vredeburg 4 ontving thuis het viertal van Heerhugowaard en speelden met het mes op tafel. Marcel Wester won snel een stuk en vervolgens de partij. Harry Levering won een kwaliteit en besloot tot een tactische remise. Niet omdat Jan Brantjes het nog kon redden op een sterk bezet bord 1, maar vanwege de materiële plus van Chiel Pepping. Echter kwam zijn jonge tegenstander terug in de partij en wist er nog 2-2 uit te slepen. Niettemin een goede start. Vredeburg 3 ging in Zaandam ten onder bij ZSC Saende. Adri Beentjes redde de eer, waar Bert van Diermen, Marlies Sturk en Gijs Pouw puntloos aan de bar mochten plaatsnemen achteraf: 3-1 was het resultaat.

Intern kwam de verrassing van de avond op naam van Pieter Klein. Hij liet zich niet wegbluffen door Hidde Ebels en schoof een betere stelling kundig naar winst. Ed Stolp en Samer Al Rayes bleven maximaal bieden in een scherpe partij. Wat restte was een dame-eindspel dat door beiden niet gewonnen kon worden, waarmee Al Rayes zich op het virtuele podium handhaaft. Tars Wanders hoopte het equivalent van een shoot-out te bereiken, maar Wim van Dijk won uiteindelijk toch op de voor hem typische manier. Harry Hageman verklaarde achteraf geen kans gehad te hebben; Jaap-Jan Min had overal een goed antwoord op en behoudt zo zijn knappe 100%-score.

Jolanda Vos liet zien dat elke regel een uitzondering kent: een paard aan de rand is normaal een schand, nu was het het begin van het einde voor Ferry Haan. Nieuwkomer Thijmen Konijn zal zich als een stratenmaker op zee hebben gevoeld na het overzien van een dreiging. Heleen van der Linden kon zo wel weer eens een punt bijschrijven. Barry Blekemolen had in de laatste ronde wel een van zijn antwoorden willen vervangen. Helaas is dat geen optie en kon Bert Hollander profiteren. Luc Janssen en Bob Stolp moeten elkaar een engerd gevonden hebben gezien de offers over en weer. Stolp vond een veiligere plek voor zijn koning en won de langste partij van de avond.