Schaken: kwartetten Vredeburg krabbelen op

Limmen – SV Vredeburg schaakt met twee viertallen in de bondscompetitie, maar beiden kenden een stroeve periode. Vorige week waren er gelukkig weer lichtpuntjes te zien.

Vredeburg 4 mocht donderdag naar Heerhugowaard en keerde met een gelijkspel terug dankzij overwinningen van Marcel Wester en Jan Brantjes. Er had nog meer ingezeten dan 2-2 want de nederlagen van Jeroen van Vliet en Ed van Duin waren niet bepaald geforceerd. Een dag later ontving Vredeburg 3 vier heren van ZSC Saende 3. Ze verloren weliswaar, maar met het kleinste verschil: 1,5-2,5. Gijs Pouw en Arthur Wilbie hadden hun dag niet, maar Adri Beentjes speelde een plusremise. De swindel van Marlies Sturk was ronduit spectaculair: haar tegenstander had twee dames maar liet zich toch nog matzetten.

Tegelijk met bovenstaande speelden de overige schakers ronde 18 van de competitie. Terwijl boven in Vredeburg een Simon and Garfunkel coverband acteerde, liep beneden Remi Aafjes zo the bridge over troubled water over het moeras van Bert Hollander in. Samer Alrayes zette als vertrouwd in met een snelle wilde aanval. Luc Janssen pareerde, nam de aanval over en bouwde uit naar winst. Hans de Goede wist zijn recente succesvolle interne reeks geen vervolg te geven: Barry Blekemolen had een paar gemene tussenzetjes in petto die waren overzien. Jeroen van Vliet stak beter in vorm dan een dag eerder en versloeg Nico Pepping met een onhoudbare dubbele aanval in de opening. Nieuwkomer Dean Piepers wist wederom te winnen, ditmaal van Joke Mooij. De internettraining betaalt zich duidelijk uit.

Harry Levering won al snel een paard van Tars Wanders en leek op weg naar een stunt. Maar Wanders bleef stug, pakte met zijn andere paard tot vier pionnen extra en dat bleek voldoende compensatie voor het stuk om toch nog te winnen. Hidde Ebels is bezig aan een verdiende opmars op de ranglijst. Jan Brantjes was niet voornemens mee te werken, maar moest na enkele uren toch een pion inboeten en later de partij. Aan het eind van de avond daalde de sound of silence neer bij het spannende eindspel van Aart van den Brink en Jaap-Jan Min. Min had terecht remise afgeslagen in de hoop meer te vinden, maar in die zoektocht ruilde hij per abuis naar een verloren pionneneindspel af. Van den Brink speelde het in tijdnood routineus uit.

Aanstaande donderdag hervat Vredeburg 2 de competitie na de winterstop, uit bij Purmerend 2.