Schaken: De Ruijter vangt koning

Limmen – Op vrijdag 14 april speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 25 van de interne competitie. Paul de Ruijter en Theo Al zorgden voor verrassende zeges.

Koploper Bert Hollander en achtervolger Luc Janssen hadden geen moeilijke avond. Hollander won na een klassiek loperoffer op veld f7, leidend tot winst van een gezonde pion, vlot van Dick Aafjes. Janssen rekende af met Marlies Sturk die haar stelling langzaam maar zeker zag verslechteren. Paul de Ruijter zorgde voor een verrassende zege door te winnen van clubvoorzitter Jan Brantjes. De wijze waarop de witte koning midden op het bord door de Ruijter in een matnet werd gedreven was van grote klasse. Ook Theo Al veroverde een mooie scalp door te winnen van de gevaarlijke Pieter Klein. Hier kwam de zwarte koning in het nauw door het sterke spel van Al over de diagonalen. Met een mooie samenwerking tussen de twee torens wist Bob Stolp een loper van Barry Blekemolen te veroveren. Vanzelfsprekend zag Blekemolen er geen heil in de partij met een loper minder te vervolgen.

Cruciale pion

Marcel Wester hield lang gelijke tred met de hoger geclassificeerde Harold Ebels, maar na een ongelukkige paardzet verloor Wester grip op de partij, verloor een cruciale pion en ging toch onderuit. Hans de Goede en Ed Stolp gaven elkaar geen duimbreed toe. In het eindspel kon De Goede een pionnetje ophalen, maar Stolp behield het loperpaar en daarmee een gelijkwaardige stelling. Het besluit tot remise was derhalve logisch en begrijpelijk. In een spannende partij met wisselende kansen trok Aart van den Brink aan het langste eind tegen Gijs Pouw. Met een pionnetje minder op het bord wist de sluwe Ed van Duin zijn moegestreden opponent Jaap Limmen te verleiden tot remise. Harry Levering zette zijn 50-jarige schaak-ervaring in om de jonge Dean Piepers aan de zegekar te binden. Na damewinst in het middenspel was dat een eenvoudige klus. (Foto: Pixabay)