Schaken: De Goede sluit dame op

Limmen – Op vrijdag 27 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de vijfde ronde van de interne competitie. Dertien partijen stonden op het programma, waarbij Jaap-Jan Min de ongelukkige was met de aanduiding ‘oneven’ achter zijn naam.

Koploper Bob Stolp leek een moeilijke avond te beleven toen hij in het vroege middenspel een pion verloor aan clubkampioen Bert Hollander. Dankzij een zeer actieve loper had Stolp echter voldoende tegendreigingen om een remise af te dwingen. Via een vroege manoeuvre met de dame roofde Dean Piepers in de opening van hun partij een pionnetje van Hans de Goede. Piepers verzuimde echter om een veilige terugweg voor de dame te creëren. De Goede had dat goed in het snotje en slaagde erin de vijandige dame op te sluiten en daarmee het punt naar zich toe te halen.

Zwaarbevochten punt

Bij de partij van Hidde Ebels tegen zijn vader Harold werd de goede onderlinge relatie geen geweld aan gedaan: na een stukkenruil in het middenspel was de angel snel uit de stelling. Vredespijp. Half-half. Met zorgvuldig spel bezorgde Joke Mooij de meer ervaren Adri Beentjes een lastige avond. Toch wist Beentjes in het eindspel voldoende voordeel te bewerkstelligen voor een zwaarbevochten punt. De grootste kracht van Luc Janssen ligt in zijn eindspelvoering. Vaak heeft hij aan een positioneel voordeeltje voldoende om naar een zege te schuiven. Zo ook in zijn partij tegen Barry Blekemolen. Nieuwkomer Danny Blekemolen – inderdaad, de jongere broer van Barry – leverde een verdienstelijke prestatie door Jeroen van Vliet een half punt af te troggelen. De slotstelling met aan beide zijden een toren en vier pionnen rechtvaardigde de remise.

Dramatische damezet

Marlies Sturk was met recht trots op haar glansrijke overwinning in het prestigeduel met Jan de Graaf. Pionverlies in het middenspel vormde voor De Graaf het begin van het einde. Ed Stolp beleefde enkele hachelijke momenten toen Gijs Pouw mooie aanvalslijnen opende. Maar Stolp hield de zwarte koning in leven en profiteerde vervolgens winnend van een dramatische damezet van Pouw. Theo Al liet zich verleiden om mee te gaan in het zettentempo van Samer Al Rayes. Dat was niet verstandig. Vlot werd Al weg gecombineerd. Na een zet of vijftien ontfutselde Marcel Wester Nico Pepping een loper. Nog een zet of vijftien later was voor Wester de vis op het droge.

Op vrijdag 3 november starten de teams van Vredeburg 3 en 4 de bondscompetitie met respectievelijk een thuisduel tegen Heerhugowaard 2 en een uitduel tegen Kennemer Combinatie 5. De overige schakers spelen dan de zesde ronde van de interne competitie. (Foto: Pixabay)