Schaken: Blekemolen kraakt koningsgambiet

Limmen – Op vrijdag 19 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de veertiende ronde van de interne competitie. Enkele zeer spannende duels zorgden voor een onderhoudende avond.

Koploper Luc Janssen nam het op tegen de sterke Bob Stolp. Voorzichtigheid en zorgvuldigheid waren echter troef in het duel dat geen vuurwerk opleverde. Remise was het vanzelfsprekende resultaat. Meer spektakel werd geboden in het duel om de tweede plaats tussen Bert Hollander en Barry Blekemolen. Hollander bediende zich van zijn geliefde koningsgambiet, maar Blekemolen speelde de scherpste tegenvariant en wist in het eindspel verrassend het voordeel naar zich toe te halen. Tegen Hans de Goede probeerde Hidde Ebels zijn opponent te verschalken met een dubbele toren op de h-lijn, ondersteund door een sterk paard, maar wat hij ook probeerde, telkens wist De Goede de defensieve deur dicht te houden. Na de zoveelste vruchteloze aanvalspoging berustte Ebels in een remise.

Chiel Pepping – voorzien van een nieuwe heup – zat comfortabel te schuiven in het duel tegen zijn oudere broer Nico. Laatstgenoemde liet zich verleiden tot een te hoog speeltempo, met een onvermijdelijke fout als gevolg: een mooie scalp voor Chiel Pepping! Peter Zeeman leek de Siciliaanse verdediging van Harold Ebels met doordachte zetten aan gort te spelen, maar hij rekende buiten de slimme damezet, waarmee Ebels een toren inrekende. Dat veranderde de stelling. Plots moest Zeeman knokken voor een halfje. Via ‘eeuwig schaak’ slaagde de nieuwbakken Vredeburg-speler daar ternauwernood in.

Paul de Ruijter leek gewonnen te hebben van Peter van der Heijdt. Maar niets was minder waar: het was namelijk het revanche-potje waarin De Ruijter excelleerde… Het potje om de punten had Van der Heijdt al op zijn naam geschreven. Dean Piepers ging door het oog van de naald toen Samer Alrayes – weliswaar met twee pionnen minder op het bord – een mat-in-twee miste. In het vervolg bracht Piepers zijn koning in veiliger positie en schoof alsnog naar het volle punt. Marcel Wester speelde sterk tegen clubvoorzitter Jan Brantjes: met veel stukken op de koningsvleugel wist hij de zwarte koning van Brantjes de adem te ontnemen. Komende vrijdag wacht ronde vijftien en kunnen de Vredeburg-spelers hun schaakkunsten andermaal etaleren. (Foto: Pixabay)