Schaakthrillers bij SV Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 5 april speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 23 van de interne competitie. Enkele partijen namen thrillerachtige vormen aan: lang, spannend, met diverse plotwendingen en een verrassend einde.

Koploper Luc Janssen had Dean Piepers op het schaakmenu staan. Onderweg verloor Piepers een paard, probeerde het nog wel met een wanhoopsoffensief, maar had met een paard minder toch geen kans tegen de doorgewinterde Janssen. Sandra Hollander en Tars Wanders zorgden voor de langste partij van de avond. Hollander won in het middenspel een pionnetje, maar verbruikte ook veel bedenktijd, terwijl Wanders stilletjes bouwde aan een tegenaanval. In de zinderende finale bood Hollander, ook met ogen op de klok, remise aan, waar Wanders na ampel beraad mee akkoord ging. De analyse achteraf leerde dat Hollander, na een ruil van stukken, eenvoudig had kunnen winnen. Robin Rommel en Harold Ebels deden niet voor elkaar onder. De lange partij leek op remise uit te lopen, maar dat was toch niet zo: Rommel reageerde, op de 45e zet, te impulsief op een ongevaarlijk schaakje, verplaatste de koning naar het verkeerde vluchtveld en gaf zo ruimte voor een dubbele aanval op koning en toren. Dat buitenkansje was wel aan Ebels besteed.

Fraaie zege

Er zijn van die dagen dat Hans de Goede subliem speelt en niet te stuiten is. Ed Stolp trof De Goede op zo’n dag. Met twee verbonden vrijpionnen kraakte De Goede de witte stelling, won een toren en boekte alzo een fraaie zege. Bert Hollander en Hidde Ebels maakten er, na een bijzondere e4-g5-opening, een lange en spannende partij van. Doorslaggevend in het eindspel – in het voordeel van Hollander – was het verschil tussen een actieve loper, gepositioneerd vóór de vier resterende pionnen, en een passieve loper, opgesteld achter de pionnen. Zo bleef runner up Hollander enigszins in het spoor van Luc Janssen.

Zorgvuldig spel

Al na een zet of tien sprokkelde de sterke Peter Zeeman het eerste vijandelijke pionnetje. Enkele zetten later nog één en zo ging Dick Aafjes een afgetekende nederlaag tegemoet. Met een grijns zette Ed van Duin – nota bene op het ongebruikelijke veld h5 – de zwarte koning van Thijs Min mat. Door een verfijnde samenwerking tussen dame en toren was de aanvoerder van de zwarte troepen naar voren gejaagd en in het moeras beland. Met een ijzersterke zwarte dame viel Cédric Lagarrigue de stelling van Gijs Pouw binnen en veroverde de b-pion en vervolgens ook nog een toren. De onmogelijke opgave voor Pouw duurde daarna niet lang meer. Met zorgvuldig spel lukte het Ferry Haan de dame van Pieter Klein in te sluiten. Met een dame tegen een stuk was het voor Haan lekker spelen en kwam de overwinning snel in het vizier. Komende donderdag speelt Vredeburg 2 z’n laatste bondsduel van het seizoen wanneer het zestal op bezoek gaat bij De Wijker Toren 3. Op vrijdag wacht voor alle SV Vredeburg-spelers ronde 24 van de interne competitie. (Foto: Pixabay)