Schaaklessen bij SV Vredeburg

Castricum – Bij SV Vredeburg vond op vrijdag 29 september – voor het eerst sinds een decennium – weer een schaakles voor de jeugd plaats. Kinderen die graag willen leren schaken of die het schaken al een beetje onder de knie hebben, kunnen op vrijdagavonden van 19.00 tot 20.00 uur schaakles krijgen bij SV Vredeburg. De schaakclub beschikt over ervaren trainers en maakt gebruik van de zogenaamde ‘stappenmethode’ van de KNSB. De lessen zijn leuk en laagdrempelig. Nieuwe deelnemers zijn nog welkom!

Op dezelfde avond speelden de (volwassen) schakers van SV Vredeburg de eerste ronde van de interne competitie 2023-2024. Clubkampioen Bert Hollander trof Hans de Goede aan de overzijde van het bord. De Goede anticipeerde niet optimaal op het koningsgambiet van Hollander en moest na kwaliteitsverlies een nul noteren. De Fransman Cédric Lagariggue is met zijn Nederlandse vriendin in Limmen komen wonen en meldde zich terstond bij de schaakvereniging: weer een nieuw lid voor Vredeburg! Hij blijkt een uitstekende speler. Met Franse flair won hij zijn eerste officiële partij. Adri Beentjes was het lijdend voorwerp van dit debuut. Na een dubbele aanval op toren en loper door Wim van Dijk gaf Robin Rommel impulsief de partij op. Hij meende één van de door het zwarte paard aangevallen stukken te gaan verliezen, maar niets was minder waar. Via een tussenschaakje had Rommel de beide stukken kunnen redden, maar toen had Van Dijk – enigszins verbouwereerd – het cadeautje al aanvaard.

Ongelukkige manoeuvre

Jaap-Jan Min liet in het middenspel van zijn partij tegen Harold Ebels een pionnetje glippen en kwam die schade door het zorgvuldige schuifwerk van zijn opponent niet meer te boven. Nico Pepping hield lang stand tegen Dean Piepers, maar toen de dame en loper van Piepers gezamenlijk de veste van Pepping onder vuur namen, was er geen houden meer aan. Samer Al Rayes probeerde Bob Stolp te overrompelen met een vroeg stukoffer, maar Stolp sloeg de aanval kundig af en bouwde het materiële voordeel uit naar een vol punt. Hidde Ebels noteerde een vlotte zege op Ferry Haan die na een ongelukkige manoeuvre in de opening de g-pion verloor en daarmee een open deur voor een koningsaanval bood. Tars Wanders en Luc Janssen maakten er een spectaculaire schaakpartij van. Pas in het diepe eindspel, met aan beide zijden nog vier pionnen en een stuk, wist Janssen een winnend voordeel te bewerkstelligen.

Vredespijp

Youngsters Bas van Vliet en Thijs Min troffen elkaar. In een wilde partij trok Van Vliet – ook al een debutant bij Vredeburg – aan het langste eind. Marcel Wester zorgde voor een bescheiden verrassing door te winnen van de doorgaans hoger gerangschikte Gijs Pouw. Zoals dat genoemd wordt: een mooie scalp! Dick Aafjes had een licht voordelige stelling tegen Barry Blekemolen. Hij zag echter geen duidelijke route naar winst en bood remise aan. Op die momenten – als een tegenstander na twee uur schaken de vredespijp wel wil roken – dan staat Blekemolen op: hij weigert de remise, blijft met kleine valstrikken net zo lang proberen tot zijn murw gebeukte tegenstander een foutje maakt en slaat dan in de late uurtjes onverbiddelijk toe. Ook deze keer was de methode Blekemolen succesvol.