Schaakgrootmeester Van der Weide naar Vredeburg

Limmen – Bij Schaakvereniging Vredeburg is een traditie ontstaan om het schaakseizoen af te sluiten met een simultaansessie door een topspeler. Eén schaker – maar wel een heel goede – neemt het dan op tegen alle aanwezige leden van de vereniging en speelt op zo’n dertig borden tegelijk. Het levert veelal memorabele avonden op, met voor de Limmers meestal een nederlaag, maar een enkele keer lukt het één van de deelnemers om te stunten met een remise of zelfs een zege.

In de afgelopen jaren bezochten onder meer voormalig Nederlands kampioenen Dimitri Reinderman en Zhaoquin Peng de speelzaal aan de Dusseldorperweg, net als de Georgische grootmeester Sopiko Guramishvili, de Noord-Hollandse topper Manuel Bosboom en supertalent Hing Ting Lai. Voor de versie van 2020 contracteerde Harold Ebels, voormalig secretaris van SV Vredeburg, de Amsterdamse grootmeester Karel van der Weide (foto). Door de coronamaatregelen kon het geplande simultaan zowel in 2020 als in 2021 echter niet doorgaan. Ebels heeft de afspraken met Van der Weide al die tijd warm gehouden en is blij dat het er op 3 juni 2022 dan eindelijk van kan komen.

Schrijven

Ook verenigingsvoorzitter Jan Brantjes kijkt uit naar de simultaansessie: ,,Onze leden vinden het altijd een heel leuke manier om het seizoen af te sluiten en voeren onderling een strijd wie het het langst volhoudt.’’ Karel van der Weide (1973) behaalde in 2004 de grootmeestertitel. Op dat moment was hij één van de sterkste spelers van het land. Zijn elo-rating scoorde boven de 2500 punten. In 2008 besloot Van der Weide om niet meer aan competities en toernooien deel te nemen en zich toe te leggen op het schrijven. Uiteraard is de schaaksport zijn belangrijkste onderwerp van analyse en publicatie. Van der Weide is bekend van de rubriek ‘Combineren’ die hij verzorgt voor Schaakmagazine. Ook als schaaktrainer heeft Van der Weide zijn sporen verdiend. (Foto: aangeleverd)