Schaak uit het koffiehuis bij SV Vredeburg

Limmen – Op donderdag 16 februari speelde het zestal van Vredeburg 2 een bondsduel bij het sterke Purmerend 2. Een dag later speelden de schakers van SV Vredeburg de negentiende ronde van de interne competitie.

Vredeburg 2 komt uit in de derde klasse C van de NHSB en heeft het daar moeilijk in een sterk bezet veld. Op bezoek bij middenmoter Purmerend 2 wist het zestal de schade te beperken tot een 4-2-nederlaag. Kopman Hidde Ebels – hij loodste de b-pion winnend naar de overzijde – en Remi Aafjes – hij stond in het vroege middenspel al gewonnen – zorgden voor de punten. Hans de Goede, Robin Rommel, Tars Wanders en teamcaptain Dick Aafjes moesten een nederlaag slikken.

In de interne competitie zorgde Samer Alrayes met een getruukte variant die rechtstreeks uit het Syrische koffiehuis afkomstig leek voor een fraaie zege op Tars Wanders. Het topduel tussen koploper Bert Hollander en veelvoudig clubkampioen Bob Stolp maakte de verwachtingen niet helemaal waar. Na iets minder dan twintig zetten werd de vredespijp al gerookt en het punt gedeeld. Tegen Harold Ebels bediende Aart van den Brink zich van het weinig gespeelde IJslands gambiet, waarbij zwart een pion offert voor een ontwikkelingsvoorsprong en de aanval. Door secuur tegenspel verdampte de aanval snel; Ebels nam het initiatief over en schoof naar de zege.

Spannende partij

Jan Brantjes baalde… Maar op de overwinning van Jeroen van Vliet viel weinig af te dingen. Met een prachtige aanval, waarbij dame en ver opgerukte pionnen voorbeeldig samenwerkten, veroverde Van Vliet een paard, met daaropvolgend ondekbaar mat. Nieuwkomer Dean Piepers gaat met rasse schreden door de onderkant van de ranglijst. Tegenstander Thijs Min bond hij snel aan de zegekar. Na een afgrijselijke pionzet moest Barry Blekemolen een stuk inleveren tegen Luc Janssen. Daarna was het snel bekeken. Nico Pepping en Arthur Wilbie vermaakten de omstanders met een lange en spannende partij, waarin het evenwicht niet werd verbroken: remise.

Ferry Haan leek na kwaliteitswinst in het middenspel onderweg naar een mooie overwinning op Dick Aafjes. Maar niets was minder waar. Met een laatste wanhoopsaanval vlocht Aafjes een remisevariant in de stelling. Tot overmaat van ramp manoeuvreerde Haan zijn koning naar het verkeerde veld en verloor ook nog. Zo toonde Aafjes zich een ware Houdini. ,,Ik heb wèl mijn best gedaan’’, grapte Jaap Limmen na zijn keurige zege op Paul de Ruijter die er wel om kon lachen. Komende vrijdag ontvangt Vredeburg 1 het ijzersterke Noordkop Combinatie Magnus 1 uit Schagen voor een bondsduel. Tegelijkertijd spelen de overige schakers ronde twintig van de interne competitie.