Samen2 is op zoek naar maatjes

Castricum – Samen2 is een project van Welzijn Castricum waarbij men eenzaamheid niet als een privéprobleem ziet, maar als een maatschappelijk probleem. De maatschappij verandert. Sociale netwerken worden steeds belangrijker. Niet iedereen kan in deze ontwikkeling mee en zo ontstaat een nieuwe kwetsbaarheid. Dit vraagt om actie van alle burgers.

Het Samen2-project van Welzijn Castricum is op zoek naar maatjes/vrijwilligers. Als maatje ondersteun je volwassen inwoners met een klein netwerk die weer mee willen doen in de maatschappij. Twee keer per maand spreken zij met elkaar af. Bezoekjes variëren van een wandeling, koffie thuis, een goed gesprek tot een gezamenlijke activiteit. Zo hebben de deelnemers weer iets om naar uit te kijken. Daarnaast gaat de vrijwilliger samen met de deelnemer aan de slag om grip te krijgen op het sociale netwerk. Ze onderzoeken op welke wijze dit sociale netwerk versterkt dan wel uitgebreid kan worden.

Veel ouderen ervaren gevoelens van eenzaamheid. Oorzaken kunnen zijn het verlies van een partner, een chronische ziekte, een lichamelijke beperking of het wegvallen van het eigen sociaal netwerk. Ook de mogelijkheden om te gaan met moeilijke situaties en het aanpassen aan ouderdomsachteruitgang kunnen ervoor zorgen dat mensen zich alleen voelen. Vaak is het dan ook zo dat men het moeilijk vindt om nieuwe sociale contacten aan te gaan. Binnen het project Samen2zijn vrijwillige coördinatoren werkzaam. Zij houden gedurende het jaar contact met de vrijwilliger en de aanvrager. Men zoekt vrijwilligers die betrouwbaar zijn, goed kunnen luisteren en kunnen stimuleren en motiveren.

Deelnemers dienen bereid te zijn een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan te vragen op kosten van Welzijn Castricum. Bel 0251 656562 of kijk op www.welzijncastricum.nl voor meer informatie. (Foto: aangeleverd)