Samen sterk tijdens thuisquarantaine: mozaïekbank met coronacrisis als thema

Castricum – Een betonnen zitbank, voorzien van mozaïekwerk dat door inwoners wordt gemaakt, moet over enige tijd op een prominente plek in de gemeente komen te staan. Het idee komt van kunstenaar Judith Lang. Ze wil met het project een positieve draai geven aan de coronacrisis en onder het motto ‘samen sterk‘ de inwoners van de gemeente betrekken bij het maken van iets moois. Inmiddels heeft ze het project ingediend als burgerinitiatief.

Al zeventien jaar heeft Judith Lang een passie voor mozaïek. Ze werkte onder meer aan een mozaïekproject ter gelegenheid van 35 jaar Montessorischool en was de initiatiefnemer van de mozaïekbank die is geplaatst ter vervanging van het kapotte Hongaarse vriendschapsbankje. ,,Ik zie in elk betonstukje in het straatbeeld een mozaïek’’, vertelt ze. Door de coronacrisis brengt Judith, net zoals veel dorpsgenoten, het grootste deel van haar tijd nu thuis door.

,,Ik voelde me daardoor een beetje gevangen. Ik was net even buiten geweest om boodschappen te doen. In de winkel zag ik hoe de mensen afstand van elkaar houden. Toen ik weer thuis was, keek ik naar de mozaïekpot die ik in de tuin heb staan. Die pot loopt over in de regenboogkleuren en er staat een olijfboom in. Opeens kreeg ik het idee voor een mozaïekbank met de coronacrisis als thema. Ik wil met inwoners van Castricum een bank maken die ons herinnert aan de coronacrisis met een positieve afloop. Het thema wordt de regenboog, want die staat voor verbinding.’’

Ontwerp

Judith ging aan de slag en maakte een ontwerp. Als basis voor het project koos ze een betonnen zitbank van het bedrijf Luc4Me. Hierop moeten straks kleine stukjes gekleurd glas worden gelijmd. Het idee is dat inwoners van Castricum elk een stukje van de bank voor hun rekening nemen. Judith: ,,Ik bereken vooraf welke kleur waar moet komen. Zo stel ik pakketten samen, die men kan afhalen om ermee aan de slag te kunnen gaan. Om de hele bank te bekleden, heb ik 111 deelnemers nodig. Ze hebben een maand de tijd om hun bijdrage te leveren en daarna moet alles samengevoegd worden.’’

Volgens Judith is het niet moeilijk om te doen; iedereen kan het. ,,De stukjes glas zijn allemaal afgerond, zodat er geen glassplinters uit kunnen steken. Het is honderd procent veilig om mee te werken. Ik lever de glasstukjes, de lijm en de instructies. Bovendien ben ik iedere dag te bereiken als mensen vragen hebben. Ik geef in feite op deze manier een workshop op afstand.’’ Als alle onderdelen klaar zijn, zorgt Judith er zelf voor dat ze tot een geheel worden gemaakt.

Publieke plek

Over het exacte ontwerp wil ze nog niet te veel verklappen. Wel zegt ze: ,,Op de achterkant wil ik het virus afbeelden vanuit zwart via grijs naar wit. Dat is een lastige klus, daarvoor wil ik mensen benaderen die dit soort werk al vaker gedaan hebben.’’ Al met al een hele klus, waarbij heel wat regelwerk komt kijken. Er moet bijvoorbeeld een locatie gevonden worden waar de betonnen bank tijdelijk kan staan. Uiteindelijk moet het object op een publieke plek in Castricum komen. Dat kan in het centrum zijn, maar bijvoorbeeld ook op het plateau bij de strandopgang.

Na een eerste oproep via de website van Omroep Castricum hebben zich al enkele belangstellenden gemeld om deel te nemen aan het project. Om een budget te krijgen voor het aanschaffen van de betonnen bank en de benodigde materialen, heeft Judith haar project als burgerinitiatief ingediend. Het wachten is nu op een oordeel van de gemeenteraad. ,,Het moet een leuk, positief pareltje van Castricum worden’’, besluit Judith. (Tekst: Bos Media Services)

Via judeco@casema.nl kan men zich aanmelden voor deelname. (Foto: aangeleverd)