Ryan Clarke (25) bezig met opmaat naar Olympische Spelen

Castricum – Ryan Clarke werd dit jaar Nederlands kampioen op de 800 meter met een tijd van 1.45,74. Daarmee versloeg hij favoriet Niels Laros en boekte hij een winst van drie seconden ten opzichte van vorig jaar. Tijdens de Diamond League in Monaco werd hij onlangs verrassend derde met een tijd van 1.45,52. De limiet voor de Olympische Spelen (1.44,86) lijkt hierdoor voor hem in zicht te komen.

Door Henk de Reus

Ryan vertelt dat hij op zeven jarige leeftijd met atletiek begon. ,,Ik deed toen mee met mijn eerste dubbele Lus, die ik gelijk won. Het hardlopen en het winnen vond ik zo leuk dat ik meteen op atletiek ben gegaan. Ik begon mijn atletiek loopbaan bij AV Castricum.’’

Keuze voor atletiek

,,De keuze voor atletiek was niet moeilijk’’, aldus Ryan. ,,Toen ik aan atletiek begon zat ik ook nog op voetbal bij Vitesse ‘22. Hier heb ik gespeeld tot mijn twaalfde jaar. Op die leeftijd koos ik voor een verdere sportcarrière in de atletiek omdat ik het een veel leukere sport vind en ik er ook beter in was.” Hij licht zijn keuze nader toe. ,,Ik vind een individuele sport mooi omdat je er op de momenten waarom het draait volledig alleen voor staat. Een goede of minder goede prestatie, een goede of slechte dag, op alles wat er gebeurt heb je zelf invloed. Het gevoel dat erbij komt kijken als je tijdens een training of wedstrijd hard over de baan loopt, waarbij elke pas raak is en goed voelt, is onbeschrijfelijk. Als alles samenvalt voelt het bijna alsof je vliegt.’’

Ryan tijdens de huldiging nadat hij tijdens het afgelopen NK Atletiek goud op de 800 meter won. (Foto: aangeleverd)

Goed presteren

Ryan somt de dingen op die nodig zijn om goed te presteren: ,,Geloof, plezier en alles doen en durven laten voor de sport. Zonder plezier en geloof kom je nergens in de sport. Soms wordt er wel eens gezegd ‘Je moet er wel veel voor laten he?’, wat natuurlijk ook klopt, maar als je ergens heel veel plezier in hebt en gelooft dat je iets kunt dan krijg je er alleen maar meer voor terug.’’

Veel trainen

Alles valt of staat met veel trainen. Ryan: ,,Momenteel train ik nog vaak in Castricum. Vanaf 1 september train ik mee in het Valley Running Team van Grete Koens, de voormalig bondscoach. Dit team is gevestigd in Ede. Ik zal daardoor steeds meer daar moeten trainen en hopelijk kan ik er op korte termijn ook gaan wonen. Een gemiddelde trainingsweek bestaat uit ongeveer twaalf trainingen van ongeveer vijftien uur totaal.’’

Succes

Het behalen van de titel NK Atletiek 800 meter was tot nu toe Ryan’s grootste succes. Hij heeft wel eerder zilver en goud gehaald op de Nederlands kampioenschappen voor junioren. Nederlands kampioen worden bij de senioren was hem nog niet eerder gelukt. Dat hij zo hard zou gaan had hij zelf niet verwacht. De Diamond League In Monaco was zijn eerste wedstrijd in internationaal verband. Ryan: ,,Sommige wedstrijden zijn wel wat internationaler maar op een lager niveau dan Monaco. De teamgenoten waar ik nu mee train deden allemaal eerder mee met grote Europese en mondiale toernooien en met de Olympische Spelen.’’

Voorbeeld

Ryan is fan van Usain Bolt. ,,Tijdens zijn actieve periode in de atletiek was hij een geweldig atleet met een ongekend talent en met veel passie voor de sport. Dit was voor mij inspirerend. Verder heb ik niet echt een voorbeeld waaraan ik mijzelf wil spiegelen. Ik wil mijn eigen voorbeeld zijn en later met trots terug kunnen kijken op mijn carrière in de atletiek.’’

Ultieme doel

Over zijn uiteindelijke doel is Ryan duidelijk. ,,Mijn doel is volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Parijs. De geldende limiet van 1.44,86 is hard maar hij ligt bijna voor het grijpen.” Ryan heeft zijn deeltijdbaan bij sportclub ‘Karakter’ inmiddels opgegeven en traint nu fulltime. Ryan: ,,Ik ben ervan overtuigd dat het gestelde doel haalbaar is, tenminste wanneer alles goed gaat en ik volledig door kan trainen zonder blessures of ziek te worden.’’ Gezien de progressie die Ryan het afgelopen jaar heeft gemaakt is er geen enkele reden om hieraan te twijfelen. (Foto boven: NOS)