Rupsje Ooitgenoeg brengt licht in donkere dagen voor Kerst

Bakkum – Atelier Marina & Sabrina met de bijbehorende beeldentuin is intussen een begrip geworden in de gemeente Castricum. De jaarlijks terugkerende lichtobjecten van CAKtwo zijn daarin een vaste waarde. Ook nu is er licht in de donkere dagen rond Kerst.

Kunstenaarscollectief CAKtwo, bestaand uit Berend Wijers, Fred Boon en Marina Pronk, vraagt opnieuw aandacht voor het milieu. Eerder zagen we op het strandplateau van Castricum hoe CatchFish van CAKtwo zich, naar idee van Suzanne Buis, vulde met gevonden en opgespaarde petflessen. De vis reist intussen door Nederland om zijn statement kracht bij te zetten. Op dit moment is hij te vinden in Harlingen.

Ditmaal zijn het rupsen die hun buik vol hebben van de plastic troep. Hoezo nou rupsen? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bepaalde rupsen plastic kunnen verwerken. Dit is geen oplossing voor het plastic probleem maar geeft hoop. Onder de titel Rupsje Ooitgenoeg maken de immense insecten hun boodschap duidelijk. Overdag liggen ze er volgestouwd bij maar als het donker wordt verspreiden ze groen licht via het plastic afval in hun buikjes. De petflessen zijn uit de Amsterdamse grachten gevist door de Plastic Whale Foundation en kreeg CAKtwo te leen voor dit artistieke statement tegen vervuiling. Rupsje Ooitgenoeg lag van 10 oktober tot 9 november voor het Conscious Hotel in Amsterdam en is nu verhuisd naar Bakkum.

CAKtwo heeft het skelet van de drie acht meter lange gevaartes al in 2014 gemaakt, toen ook Peter Rijke nog onderdeel was van het collectief. Ze waren onderdeel van een lichtinstallatie en bij diverse evenementen te zien. Intussen zijn ze getransformeerd tot Rupsje Ooitgenoeg en brengen een lichtpuntje waar het doorgaans donker is. (Foto: Marina Pronk)