Ruim dertig natuurfeestjes in Noord-Holland tijdens Fête de la Nature

Regio – Komend weekend staat Fête de la Nature weer voor de deur. Op allerlei plekken in Nederland worden kleinschalige natuurfeestjes georganiseerd. In de provincie Noord-Holland worden ruim dertig feestjes gehouden, waaronder diverse (stilte)wandelingen, een wildplukexcursie in het Amsterdamse Bos en een feest in het Amstelpark, dat vijftig jaar bestaat en waar onder andere een cursus salsadansen zal worden gegeven.

Fête de la Nature is een grassroots natuurfestival, wat inhoudt dat er niet één organisator is maar dat iedereen zelf een natuurfeestje of -activiteit kan opzetten. Aan de oproep van IVN om tijdens het eerste weekend van september een ‘eigen’ natuurfeestje te organiseren, is dit jaar goed gehoor gegeven. Landelijk worden er dit jaar bijna tweehonderd feestjes georganiseerd, variërend van oogstfeesten, theater in het bos tot wildplukwandelingen.

Laagdrempelig contact met natuur

IVN, dat het festival dus niet organiseert maar ondersteunt, is heel tevreden met de grote animo. ‘Ons doel is om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met de natuur in al haar diversiteit,’ vertelt Alina Salomon van IVN Natuureducatie. ‘Fête de la Nature is hiervoor een uitgelezen kans. Iedereen kan een activiteit uitkiezen die bij hem past. De stikstofcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de droogte laten zien hoe erg de natuur onder druk staat. Des te belangrijker is het om de natuur te omarmen en door middel van al die feestjes de natuur zelf een podium te geven.

Fête de la Nature werd negen jaar geleden in Nederland opgezet door een groep enthousiastelingen met een groot hart voor de natuur. In 2020 ‘adopteerde’ IVN Natuureducatie het festival. Alle evenementen worden echter lokaal, door natuurliefhebbers zelf, georganiseerd.

Een overzicht van alle activiteiten tijdens Fête de la Nature in Noord-Holland is op https://fetedelanature.nl/activiteiten te vinden (selecteer bij zoekveld provincie Noord-Holland). (Foto: IVN)