Ruim 4.700 sigarettenpeuken op strand tussen Egmond en Castricum

Castricum – Zaterdagmiddag heeft een team van Stichting De Noordzee deelgenomen aan de Boskalis Beach Cleanup Tour bij Castricum. In ongeveer drieënhalf uur tijd liepen ze vanaf het strand bij Egmond naar de strandopgang bij Castricum. Onderweg raapten ze 65 kilo afval van het strand. Speciale aandacht was er dit jaar voor sigarettenpeuken. Op dit relatief kleine stukje strand vonden de deelnemers 4.762 peuken.

Door Raimond Bos

Voor de schoonmaakactie hadden zich 68 deelnemers vooraf geregistreerd. ,,We hadden ook nog zo’n dertig aanwaaiers’’, vertelt Tako Popma, teamleider Noord-Holland van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Hij legt uit dat de organisatie jaarlijks één specifiek afvalprobleem extra belicht. Dit jaar is dat de enorme hoeveelheid sigarettenpeuken op de stranden. De filters van sigaretten zijn gemaakt van plastic dat niet afbreekt en het milieu sterk vervult. In de eerste dagen van de Beach Cleanup Tour, die op Schiermonnikoog is begonnen, werden al ongeveer 6.000 peuken van het strand geraapt. Zaterdag kwamen daar in Castricum nog eens 4.762 stuks bij.

Popma: ,,Door steeds één item centraal te stellen, kunnen we het combineren met een campagne richting de overheden.’’ Als voorbeeld noemt hij de aandacht voor resten van ballonnen op het strand, enkele jaren geleden. Veel gemeenten hebben daar positief op gereageerd en een bepaling in de algemene plaatselijke verordening opgenomen waardoor ballonoplatingen niet meer zijn toegestaan.

Zaterdagochtend verzamelden de vrijwilligers die zich aangemeld hadden bij strandpaviljoen Deining. Vanaf daar werden ze met een bus naar het strand van Egmond gebracht, om vervolgens wandelend over het strand terug te keren naar Castricum. Gewapend met een vuilniszak en een afvalknijper raapten ze al het afval dat ze tegenkwamen op. Een andere groep vrijwilligers bleef in Castricum en verzamelde het afval rond de strandopgang. Stichting De Noordzee was zelf met negen vrijwilligers vertegenwoordigd. ,,We zien een daling in de totale hoeveelheid afval op het strand. Er is minder zwaar afval dat uit zee aanspoelt, maar wel meer consumentenafval.’’ Vispluis blijkt na sigarettenpeuken het meest aangetroffen afval te zijn. ,,Dat zijn kleine stukjes touw, afkomstig van sleepnetten. Ook vinden we veel kleine stukjes plastic. Soms zijn het dopjes of stukjes van verpakkingen, maar vaak zijn ze niet eens herleidbaar.’’

In vijftien dagen tijd liepen twee teams van de Boskalis Beach Cleanup Tour langs de hele kustlijn. Team zuid startte in Cadzand en wandelde in etappes naar Zandvoort, team noord deed hetzelfde vanuit Schiermonnikoog. Maandag eindigde de jaarlijkse schoonmaakactie. De teller stond aan het eind van die dag op 4.408 kilo afval en 86.954 sigarettenpeuken.

Op de foto:
Jasper, Tako, Yavanna en Raisa van Stichting De Noordzee bij de zakken met afval die zaterdag in Castricum werden gevuld. Links de tot dan toe aangetroffen sigarettenpeuken op de gehele route van team noord. (Foto: Bos Media Services)