Ruim 10.000 foto’s van fotojournalist Kees Blokker online

Foto boven:
De Castricumse Rugby Club beleefde in 2004 een topjaar: ze wonnen de nationale beker, werden landskampioen én Castricumse sportploeg van het jaar. (Foto: Collectie Kees Blokker / Noord-Hollands Archief)

Regio – Vorige week zijn, precies een jaar na zijn overlijden, ruim 10.000 foto’s van fotojournalist Kees Blokker (1960 – 2023) online gezet. Blokker was freelance persfotograaf en bracht 35 jaar lang het wel en wee van de regio IJmond in beeld. Hij werkte onder meer voor Dagblad Kennemerland, het Haarlems Dagblad en nieuwsblad De Kennemer en was decennialang ooggetuige van grote en kleine gebeurtenissen in de regio.

Een gesprongen watertransportleiding sloeg op 19 februari 2004 een enorm gat in de Duinwijklaan in Beverwijk. Een witte bestelauto ging daardoor kopje onder. (Foto: Collectie Kees Blokker / Noord-Hollands Archief)

Op 19 oktober 2021 schonk Blokker zijn uitgebreide collectie negatieven en digitale foto’s aan het Noord-Hollands Archief. Sinds vorige week staan meer dan 10.000 foto’s uit de collectie online. De foto’s zijn via de beeldbank op www.noord-hollandsarchief.nl te bekijken en te downloaden. Kees Blokker, geboren op 8 november 1960, begon in 1979 met fotograferen. In de daaropvolgende jaren groeide hij uit tot dé persfotograaf van de regio IJmond. In 1983 ontving hij de Zilveren Camera in de categorie portretten voor zijn indrukwekkende foto van Simon Carmiggelt.

In 2016 nam Blokker afscheid van zijn carrière als persfotograaf. Op 30 januari 2023 overleed hij aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. De Kees Blokker-collectie bestaat uit negatieven (zwart-wit en kleur) en digitale foto’s (kleur) van mensen, landschappen, gebouwen en gebeurtenissen in Noord-Holland.