Roxane van Iperen bij boekhandel Laan

Foto boven:
Roxane van Iperen is jurist, journalist en auteur. (Foto: Keke Keukelaar)

Castricum – Op dinsdag 19 september om 20.00 uur vertelt Roxane van Iperen over haar nieuwste boek ‘Dat beloof ik’. Ze wordt geïnterviewd door haar uitgever Jasper Henderson.  De zaal gaat open om 19.19 uur, de entreeprijs is 7,50 euro en de Boekproeverij is open.

Van Iperen woonde in haar jeugd onder andere in het Spaanse Málaga. Daar doorliep ze van 1990 tot 1992 de Engelse middelbare school. Op haar zestiende verhuisde ze naar Sint-Michielsgestel, waar ze in 1995 haar opleiding aan het gymnasium Beekvliet afrondde. Ze studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een beroepsopleiding advocatuur. Vanaf 2001 werkte ze als jurist bij NautaDutilh en in het bedrijfsleven. Sinds 2011 heeft ze een zakelijke adviespraktijk: De Pleitschrijver. In 2014 begon ze haar journalistieke loopbaan als columnist van glossy magazine Jackie. Later werkte ze als freelancer voor onder meer Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, Het Parool, De Morgen, De Correspondent en Follow the Money.

In 2016 verscheen haar debuutroman ‘Schuim der aarde’, winnaar van de Hebban Debuutprijs. In 2018 volgde ”t Hooge Nest’ over de geschiedenis van haar huis in Naarden, waar de Joodse zusjes Janny (1916-2003) en Lien (1912-1988) Brilleslijper en de Duitser Eberhard Rebling (1911-2008) vanaf februari 1943 een verzetscentrum en toevluchtsoord voor onderduikers runden.

Het boek ‘Dat beloof ik’ verscheen op 12 mei dit jaar. (Foto: aangeleverd)

Haar nieuwste boek ‘Dat beloof ik’ verscheen op 12 mei dit jaar en gaat over het jonge meisje M. dat opgroeit in een fundamenteel onveilige thuissituatie. Haar twee gebutste ouders – die helemaal niemand vertrouwen, ook elkaar niet – weten niet hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, dus laat staan dat ze zich bekommeren om hun kroost. Moeder verwaarloost haar kinderen niet alleen, maar ze praat M. ook stelselmatig de schuld aan. Maar haar vader is hoogst onvoorspelbaar in het stelselmatig botvieren van zijn onvrede en hij gebruikt buitensporig veel geweld. Om te ontsnappen aan schuldeisers verhuist het gezin om de haverklap. M. moet zich noodgedwongen steeds weer aanpassen aan een nieuwe omgeving, op een nieuwe school.

Subtiel heeft Van Iperen dwarsverbanden aangebracht naar het verhaal over Mariken van Nimwegen, het meisje dat haar ziel vanuit lijfsbehoud aan de duivel verpandt en dat van hem de naam M. krijgt. Een boek dat je niet weg kunt leggen.