Routeboekje ‘Rondje Akersloot’ voor basisscholieren

Akersloot/Castricum – Stichting Oer-IJ heeft op verzoek van Toonbeeld en in samenwerking met Historische Vereniging Oud-Akersloot het boekje ‘Rondje Akersloot, veel water en twee strandwallen’ gemaakt. Er staat een route van zes kilometer in beschreven, die zowel wandelend als op de fiets kan worden gevolgd. De uitgave, met name bedoeld voor scholieren in het basisonderwijs, gaat vooral in op de geschiedenis van het dorp.

Voor de presentatie was de nieuwe onderwijswethouder Valentijn Brouwer maandag 11 juli naar het kantoor van Toonbeeld in Nieuw Geesterhage (Castricum) gekomen. Daar kreeg hij het eerste exemplaar aangereikt uit handen van Anita Mooiweer, directeur-bestuurder van Geesterhage/Toonbeeld, de initiatiefnemer van deze scholierenroute. Marlies van Winkel, coördinator cultuuronderwijs primair onderwijs en voortgezet onderwijs bij Toonbeeld en nauw betrokken bij het initiatief, gaf een toelichting.

,,De Rembrandtschool in Akersloot had dit voorjaar het schoolbrede thema ‘Water’ in het lespakket. Als adviseur cultuuronderwijs heb ik de school geholpen passende activiteiten te zoeken. Groep 1-2 deed het slootjesproject van IVN en groep 1-2-3 deed een waterdansles met Fleur van Uhm. Groep 3-4 ging naar de Poelboerderij en groep 5-6 deed het erfgoedproject ‘De Reis van de schelpen’ van Stichting Kist, dat aan alle groepen 5-6 in Castricum, Limmen, Akersloot is aangeboden vanuit CMK.’’

Erfgoedproject

Groep 7-8 werkte aan het erfgoedproject ‘Akersloot werkt aan water’, speciaal ontwikkeld door Stichting Oer-IJ voor Akersloot. Een vergelijkbaar programma hadden zij al gemaakt voor Uitgeest, maar nu op maat doorontwikkeld voor Akersloot. ,,De leerlingen hebben er erg veel plezier aan beleefd’’, vertelde Marlies van Winkel. ,,En leerkrachten vonden het waardevol om de eigen culturele omgeving zo te ontdekken.’’ Het lesmateriaal staat op de website van Stichting Oer-IJ en is binnenkort ook op www.cultuurinschool.nl te vinden.

De ontwikkelkosten voor het boekje zijn gefinancierd door de regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’. De regeling heeft onder andere als doel de culturele leefomgeving te vergroten. Lokaal heeft Toonbeeld de wens om erfgoedbeleving een impuls te geven. Toonbeeld Cultuur in School neemt daarom initiatieven voor nieuwe lesprogramma’s met lokale samenwerkingspartners, zoals stichting Oer-IJ.

Gratis

Het boekje is tijdens de wekelijkse zondagopening voor belangstellende gratis verkrijgbaar in Gemaal 1879. Kijk op www.oerij.eu voor meer informatie.

Op de foto:
Anita Mooiweer (directeur-bestuurder Geesterhage | Toonbeeld) bood het eerste exemplaar van het routeboekje ‘Rondje Akersloot’ aan. Onderwijswethouder Valentijn Brouwer (in het midden) en Jos Teeuwisse (secretaris Stichting Oer-IJ),  namen er elk een in ontvangst. Foto: aangeleverd