Ron Boendermaker zonder druk naar overwinning

Akersloot – Ron Boendermaker uit Egmond aan Zee is na een enerverende strijd winnaar geworden van de eerste rit in de nieuwe reeks om de OIT Mountainbike Cup. In de reeks koersen op sportpark De Cloppenburch heeft Barry Schrama in de afgelopen editie voldaan aan de voorwaarde van minimaal tien uitslagen in dertien ritten. Hij is daarmee eindwinnaar geworden. Boendermaker was er donderdag weer als de kippen bij om zich door de eerste kombocht te wurmen en een gaatje slaan op zijn achtervolgers. Behoudend was vervolgens de manier waarop Dave van Kuilenburg, met gedwongen iedereen daarachter, door die bocht volgde. De reden hiervoor was, naar eigen zeggen na afloop, zijn deelname in het erop volgende weekend aan Parijs-Roubaix. Hij wilde daarom geen extra risico nemen.

Ondanks de snelle start van Boendermaker en het behoedzame begin van Dave van Kuilenburg deed dit beiden even later toch weer samenkomen. Eenmaal aangesloten deed een opmerking van de onder de toeschouwers aanwezige Hidde Buur aan het adres van Van Kuilenburg hem van zijn concentratie afleiden, met een valpartijtje tot gevolg.

Zonder letsel kon Dave van Kuilenburg opnieuw een achtervolging op Ron Boendermaker beginnen. Na zijn aansluiting bleef de vraag wanneer en waar de Roubaix-ganger zijn aanval op de leidende positie van Boendermaker zou gaan plaatsen. Maar om de eerder genoemde reden wilde Van Kuilenburg zijn hartslag niet te veel in het rood jagen en ging hij als zwaan-kleef-aan over de meet. Daarvoor had oudere broer Walter van Kuilenburg een kat-en-muisspelletje gespeeld met Marco Verhoogt en Michel Belleman, waarbij eerst gedacht werd dat het trio aan elkaar gewaagd was, maar toen deze Van Kuilenburg eenmaal gas gaf, kwam het echte niveau toch bovendrijven.

Uitslag

1. Ron Boendermaker, Egmond aan Zee; 2. Dave van Kuilenburg, Heiloo; 3. Walter van Kuilenburg, Akersloot; 4. Michel Belleman, Heiloo; 5. Marco Verhoogt, Alkmaar.

(Foto: aangeleverd)