Romeinen op Fort aan den Ham

Het komend weekeinde, zaterdag 10 en zondag 11 september, heeft het 2e Legioen (Legio Secvnda Avgvsta) Fort aan Den Ham veroverd. Het binnenterrein van het fort is omgetoverd tot een Romeins kamp. Na 2000 jaar lopen er weer Romeinen rond op Busch en Dam op de rand van Krommenie en Uitgeest bij het spoor en de N203. Er zullen, zowel op zaterdag als zondag, tussen 11 en 16 uur, tal van demonstraties gegeven worden. Hoe leefden de Romeinen, hoe vochten ze, hoe aten ze, enz. Het publiek kan met verschillende activiteiten meedoen.

Het fort is ook voor ‘gewone’ bezoekers op beide dagen toegankelijk en er zijn rondleidingen door het museum.

Zoveel mogelijk wordt het fort in de oude staat gehouden of teruggebracht met ziekenzaal, keuken, officierskantine en de manschappen privaten en slaapruimtes.

Er zijn diverse exposities te zien over de Stelling, WO-2, militaire communicatie, de linie van Beverwijk en de Politionele acties gedurende 1945-1950 in Indië.

Het fort is opgenomen in de Holland Route die langs tal van Industrieel Erfgoed in Noord-Holland loopt.

Het fort en fortterrein rondom is geheel toegankelijk en, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, UNESCO Wereld Erfgoed sinds 1996.

Kunt u op zondag niet dan is het fort ook het hele jaar door iedere woensdag te bezoeken. Andere dagen groepen op afspraak.

Informatie op www.fortaandenham.nl. (foto: F. Braaksma)