Roman over psychiatrisch patiënten: ‘Ben je gek geworden?’

Castricum – Margriet Katoen werkte vanaf 1986 dertien jaar lang als psychiatrisch verpleegkundige in ziekenhuis Parnassia, voorheen Duin & Bosch. Haar herinneringen aan deze periode vormden de basis voor de verhalen van de drie hoofdpersonen in de roman ‘Ben je gek geworden’, die vorige week verscheen.

Al van jongs af aan tekent Margriet haar gedachten en gebeurtenissen van het alledaagse leven en haar reizen op. Door het lezen van het boek ‘Landgoed in de duinen’ kwamen er zoveel herinneringen bij haar bovendrijven uit de tijd van Duin & Bosch dat ze die ook wilde vastleggen. Begin 2019 begon ze daarmee, maar al snel merkte ze dat alle verhalen geanonimiseerd moesten worden, zodat mensen zich niet kunnen herkennen. Ze stopte met schrijven en dacht vervolgens een aantal maanden na over de vraag hoe ze dit vorm kon geven.

Om het aantrekkelijk te maken voor de lezer heeft ze ervoor gekozen om in romanvorm drie personen hun verhaal te laten vertellen, waarbij je als lezer deelgenoot wordt van hun belevingen, gevoelens en gedachten en als het ware in de huid kruipt van deze personen. Op een boeiende wijze vallen deze verhaallijnen in de roman samen. Een aantal autobiografische gebeurtenissen is gedeeltelijk in het boek verwerkt.

Het verhaal

Lotte leeft met een trauma en vraagt zich af hoe ze moet leren omgaan met de verschillende persoonlijkheden in haar karakter. Olaf krijgt een positief gevoel van het contact met een drugsdealer, maar heeft moeite om te begrijpen wat er in zijn hoofd gebeurt. Daarentegen lijkt Pauw een onbekommerd bestaan te hebben met haar vrienden, maar zelfs een zorgeloos leven gaat niet altijd over rozen. Tijdens het lezen ben je deelgenoot van de traumatische herinneringen, psychotische momenten, gezellige avonden en intensieve vriendschappen in de jaren negentig. Het boek is te koop bij boekhandel Laan in Castricum en ook via www.kantoorboek.nl te bestellen. (Foto: aangeleverd)