Rock ’n Roll-weekend Akersloot terug van weggeweest

Foto boven:
Na drie jaar weer swingen op muziek van Bill Haley, Elvis Presley en Colin James. (Foto: Henk de Reus)

Akersloot – De 27ste editie van het Rock ’n Roll-festival in 2019 leek de laatste te zijn. Organisator Henk Levering vond het welletjes en stopte ermee. Daarna volgde twee jaar lang corona waardoor een herstart verder weg leek dan ooit. Afgelopen winter blies een nieuw bestuur met de naam ‘Akercity Rock ’n Roll’ het evenement nieuw leven in. In het weekend van 26 tot en met 28 augustus zal Akersloot weer ouderwets bruisen.

Door Henk de Reus

De oude Stichting Rock ’n Roll Street Akersloot bestond al sinds 2002 en heeft het jaarlijkse Rock ’n Roll-festijn tot een groot succes gemaakt. Met de jaarmarkt, een feesttent met live Rock ’n Roll-muziek, de oldtimershow en de Solexrace trok dit evenement bezoekers vanuit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Het staat dan ook te boek als het grootste gratis (toegankelijke) Rock ’n Roll-festival van Nederland. Even leek het er op dat het Rock ’n Roll-weekend niet terug zou komen. Dit vonden veel Akersloters bijzonder jammer. De inwoners hebben het evenement als één van de mooiste feesten van het jaar ervaren. Het zette hun dorp op de kaart.

Fabian Kerssens: ,,Dankbaar gebruik gemaakt van de ervaring van Henk Levering.’’ (Foto aangeleverd)

Akercity Rock ‘n Roll

Akercity Rock and Roll-weekend is een non-profit organisatie. Het bestuur bestaat uit Jazz van der Horst en Fabian Kerssens. Zij schakelden Paul Teuthof in voor de website en reclame-uitingen. Fabian legt uit: ,,Akercity is een soort geuzennaam voor Akersloot. Het dorp wordt al jaren zo genoemd door zijn trotse inwoners. Inmiddels zijn er zelfs Akercity-vlaggen verkrijgbaar en die zie je dan ook overal in het dorp terug. Ook hebben veel Akersloters een Akercity-vlag op hun boot wapperen. Akercity heeft een eigen website en een Instagrampagina. Het is bedoeld om het mooie dorp te promoten en het trotse gevoel te laten leven. Om die reden is de naam Akercity ook aan het Rock ’n Roll-weekend verbonden.

Voordat we besloten om het evenement een vervolg te geven vonden er een paar goede gesprekken plaats met Henk Levering, de vroegere organisator van het festijn. We hebben dankbaar gebruik kunnen maken van de vele jaren ervaring die hij met het evenement heeft opgebouwd. Mede dankzij hem, het oude bestuur, het nieuwe bestuur, de vele vrijwilligers, donateurs en sponsors kon het evenement weer worden opgepakt. We hebben zoveel als mogelijk het bestaande programma aangehouden. Alleen de solexrace is komen te vervallen. Hiervoor in de plaats is een streetkartrace in het programma opgenomen. De naam van het evenement is iets veranderd. Het heet nu ‘Akercity Rock ’n Roll’.’’

De oldtimershow maakt ook nu weer deel uit van het programma. (Foto: Henk de Reus)

Deel opbrengsten naar goed doel

Vijftig procent van de opbrengsten van het evenement gaan naar een goed doel. Hierbij is gekozen voor Stichting Onbeperkt 1911. Deze stichting zet zich in voor mensen in Akersloot en omgeving met een arbeidsmatige afstand en/of maatschappelijke afstand in de samenleving. De resterende vijftig procent wordt gebruikt om het evenement in stand te houden.

Programma

Bij de samenstelling van het programma is teruggegrepen op de eerdere succesformule. De jaarmarkt, de feesttent, de oldtimershow en de tourrit zullen ook nu niet ontbreken. Het spektakel begint op vrijdag 26 augustus met de jaarmarkt, bezet met foodtrucs en marktkramen met zowel nieuwe als tweedehands spullen. Ook is er ruimte gemaakt voor goede doelen, hobbyisten en lokale verenigingen. Tegelijkertijd zal er in de feesttent live Rock ’n Roll-muziek te horen zijn.

Op zaterdag 27 augustus vindt tussen 10.00 en 12.00 uur de oldtimertourrit plaats. Deze start vanaf het plein bij de feesttent. Hierna kunnen de opgepoetste vervoersmiddelen worden bezichtigd in de straten rond de feesttent. Ondertussen zijn de eerste live Rock ’n Roll-deuntjes hoorbaar vanaf het podium in de feesttent.

Op zondag 28 augustus tussen 13.00 uur en 17.00 uur wordt de ‘Grand Prix van Akercity’ gereden. In manches van vijftien minuten strijden snelle streetkarts om deze fel begeerde prijs. Ook dan weer wordt er in de feesttent live Rock ’n Roll-muziek gespeeld. Voor de verschillende programmaonderdelen kan men zich vooraf via www.akercityrocks.nl aanmelden.