Rit naar Den Haag leidde tot diamanten huwelijk Arie en Coby Graas

Akersloot – Het begon met een bezoekje dat Arie met een kameraad aan Den Haag bracht. Hier ontmoette hij Coby. Arie voelde wel een klik, maar Coby zag hem in het begin niet zitten. Toch gingen ze voor elkaar. Afgelopen dinsdag vierden zij dat zij 60 jaar getrouwd zijn.

Door Henk de Reus

Arie (85) is geboren in Akersloot en komt uit een gezin van 11 kinderen. Zelf was hij de Benjamin in het gezin, of, zoals hijzelf zegt ‘Ik ben de elfde van de elf’. Zijn vader was schoenmaker. Arie volgde de ambachtsschool en werd timmerman. De laatste tien jaar werkte hij als voorman bij de afdeling Grijs van de gemeente Akersloot. Hier ging hij op zijn 61ste met pensioen. De wieg van Coby (84) stond in Den Haag. Het gezin bestond uit acht kinderen. Coby is er een van een tweeling. Haar vader was bakker.

Verkering

Het was ergens in 1958 toen Arie voor de gezelligheid, samen met zijn kameraad Jan Konijn, met de trein afreisde naar Den Haag. Ze hadden de tweelingzus van Coby (Wil) en haar vriendin eerder op vakantie ontmoet en Jan vond het leuk om Wil nog eens terug te zien. Hij besloot haar thuis op te zoeken. Arie dacht vooraf ‘wie weet is die vriendin wel wat voor mij’, maar zij kwam niet opdagen. ,,Achteraf was het toch niet mijn slag”, zegt Arie. Coby reageert hier direct op: ,,Dat kun je nu wel mooi zeggen, maar je bent wel met haar opgetrokken in de vakantie. Je bent gewoon mee naar Den Haag gekomen omdat je in de kop van Noord-Holland geen liefje kon vinden.” Bingo!

In Den Haag ontmoet Arie voor het eerst Coby. Coby: ,,Ik weet nog goed wat ik tegen m’n moeder zei. ‘Die kleine vind ik wel leuk, maar die andere heeft ze volgens mij achter de ellenbogen’.” Oeps, geen lekkere binnenkomer voor Arie. Hij vond Coby wel leuk en ervaarde zelfs een klik. Hij besloot de moed niet op te geven en stuurde Coby een brief waarin hij haar vroeg of ze een keer met haar tweelingzus naar Akersloot wilde komen. Dit hebben de dames gedaan. Coby vertelt dat ze bij de familie Graas eerst door de ballotage moest. Een stressbestendigheidstest maakte hier onderdeel van uit. ,,Het was achteraf plagerij van zijn vijf broers, maar toch”, zegt Coby. ,,Op een gegeven moment vroegen ze of ik even wilde gaan staan. Ik deed maar wat ze vroegen. Hierna vroegen ze of ik eens een rondje wilde draaien. Tegelijkertijd hoorde ik een van hen zeggen ‘Zo, die heeft goeie heipalen onder d’r kont’. Ik dacht nog ‘Als dit zo blijft ben ik weer gauw vertrokken’. “

Huwelijksdag

Na drie jaar verkering traden Arie en Coby in het huwelijk. Arie herinnert zich de huwelijksdag nog goed. ,,Het huwelijk zou in de raadszaal voltrokken worden. Een week van tevoren hoorde ik van m’n moeder dat het huwelijk niet kon doorgaan omdat er een lelietentoonstelling in de raadszaal, tevens trouwzaal, was ondergebracht. Ik ’s avonds op hoge poten naar burgemeester De Sonnaville. Zijn vrouw kwam aan de deur en zei dat haar man ’s avonds geen spreekuur had. Ik zei haar ‘Zeg maar dat het huwelijk op 13 juli gewoon doorgaat en dat ik de muziek en al het andere al een jaar van tevoren geregeld heb. Toen ik weer wegliep kwam de burgemeester achter mij aanlopen. Hij had kennelijk flarden van het gesprek aan de deur opgevangen en zei dat de lelietentoonstelling in het belang van het dorp was.”

,,Ik vertelde hem dat de trouwdatum een maand eerder met de trouwambtenaar was vastgelegd. We kwamen overeen dat de trouwplechtigheid dan maar in de werkruimte van de ambtenaren zou plaatsvinden, maar ik zei erbij dat ik geen rooie cent zou betalen. ‘Geen service, geen centen’. De plechtigheid vond uiteindelijk plaats tussen de bureaus en de stoelen van de ambtenaren. Alleen wij, mijn ouders en die van Coby konden zitten. De rest moest tussen de kantoormeubelen staan toekijken. Toen het huwelijk was voltrokken liep ik met Coby naar de raadszaal en zei ‘Coby, we gaan hier op de foto, want een mooier decor dan lelies kun je niet hebben’. Zo gezegd, zo gedaan.” Zo kon Arie de gemeente nog even een poepie laten ruiken.

Arie en Coby wonen sinds hun huwelijk in Akersloot. Drieëntwintig jaar terug betrokken zij de huidige woning aan de Simon Pauwelslaan. Hier wonen zij nog steeds met plezier Uit het huwelijk werden twee meisjes en een jongen geboren. Inmiddels is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen.

Gezondheid

Het echtpaar geniet, gezien hun leeftijd, nog van een goede gezondheid. Coby kreeg enige tijd terug een derde CVA. Haar doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat zij hiervan grotendeels is hersteld. Alleen bij langere stukjes lopen gebruikt ze haar rollator. Beiden werken graag in de tuin. Arie leest en puzzelt graag. Af en toe spelen ze een spelletje Yahtzee.

Feestje

Later op de ochtend brengt locoburgemeester Falgun Binnendijk het echtpaar een bezoek. Aan het eind van de middag maken zij zich op voor een etentje bij café-restaurant ‘t Hoorntje, samen met hun kinderen, kleinkinderen, neven en nichten. (Foto boven: Henk de Reus)